Кулминация на гражданския бунт срещу режима на Груевски
Кулминация на гражданския бунт срещу режима на Груевски / netinfo
Кулминация на гражданския бунт срещу режима на Груевски
79827
Кулминация на гражданския бунт срещу режима на Груевски
  • Кулминация на гражданския бунт срещу режима на Груевски

Хиляди хора се очаква да излязат днес на улиците в македонската столица Скопие, за да поискат оставката на правителството на премиера Никола Груевски. След девет години начело на държавата министър-председателят е обвинен в корупция, незаконни подслушвания и други злоупотреби.

Обстановката в страната остава напрегната, а митингът се очаква да се проведе този следобед. От Външното министерство призоваха българските граждани, които планират да пътуват през Македония, да го правят с повишено внимание и да избягват местата с митинги и протести.

Какво драсна клечката на протеста срещу Никола Груевски

Протестите в Македония започнаха на 5 май, когато опозиционният лидер Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор, в който премиерът Груевски дава указания как да се прикрие убийството на младо момче, направило опит да се качи на трибуна, на която е министър-председателят.

Предната нощ за пореден път стотици излязоха по улиците на Скопие и блокираха центъра на града. Въпреки мащабността на днешния протест, както и участниците в него, недоволните призоваха той да е надпартиен и мирен.

Режимът на Груевски се мъчи да осуети националния протест в неделя

„Смятам, че трябва да протестираме всеки ден в 18 и платформата ни да остане гражданска, а не да се смесваме с партии. Ако с нещо станахме разпознаваеми, то това е, че протестираме всеки ден в 18, затова не трябва да променяме часа”, каза един от протестиращите.

„От тези протести измъкнахме поука, че заедно сме по-силни и затова трябва да се обединим днес, на 17 май. От друга страна обаче протестите всеки ден в 18.00 ч. трябва да останат наш отличителен белег и да ги продължим, независимо от това какво се е случило след 17 май”, посочи друг недоволен.

Междувременно управляващите и опозицията в Македония продължиха войната с компроматите. Социалдемократическият съюз на Зоран Заев пусна записи, в които Никола Груевски си урежда луксозна лимузина с държавни пари. Появиха се и други записи, според които премиерът е водил тайни преговори с Атина за името на страната.

На атаката бе отговорено с видео, на което Заев иска подкуп от 200 000 евро. Според Заев обаче премиерът трябва да си подаде оставката.

„Изправен пред собствения отчаяние, с цел да спаси собствената си кожа, Никола Груевски отново нарушава Конституцията и законите. Днес сме свидетели на още едно незаконно публикуване на част от запис, получен като специална следствена мярка. С този ход, Никола Груевски признава, че няма никакъв аргумент в делото за подкуп. Изтичането на този и на други факти още веднъж доказва, че Никола Груевски, трябва незабавно да подаде оставка”, категоричен е Заев.

Кулминация на гражданския бунт срещу режима на Груевски
netinfo

Премиерът Груевски нарече страхливци всички, които го критикуват

Никола Груевски е политик в Република Македония от месец май 2003 г., а заема поста министър-председател от август 2006 г. Протестиращите са категорични, че недоволството им няма да спре докато оставката на Груевски не стане факт. Македонският премиер обаче отхвърля тази възможност.

Протестните действия получиха подкрепата и от лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. В писмо до медиите от партията заявиха, че са дълбоко загрижени от растящото напрежение в страната, тъй като правителството все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от опозицията материали.