Лошото време парализира Израел и Западния бряг, сняг покри Ерусалим
Лошото време парализира Израел и Западния бряг, сняг покри Ерусалим / БГНЕС

Израел и окупираният Западен бряг замряха в сряда заради лошото време. Израел замръкна, покрит със сняг и на практика изолиран, предаде Франс прес.

Регионът бе парализиран, главно защото израелците и палестинците не са свикнали със снега изобщо и пазят горчив спомен от преживяното през 2013 г., а не толкова заради сравнително силните валежи, пояснява АФП.

Снежните бури през декември 2013 г. оставиха стотици автомобилисти блокирани с часове в преспите; този път обаче полицията взе превантивни мерки и още с първите снежинки в сряда следобед затвори двете основни магистрали за Ерусалим. Жителите на града, разположен на близо 800 м надморска височина, опразниха улиците, още преди да завали сняг, тъй като задуха пронизителен вятър, придружен с леден дъжд. Заради снеговалежа те побързаха да се приберат от работа вкъщи - за голямо учудване на чужденците, живеещи или гостуващи в страната.

В стремеж да се запасят с храна израелци и палестинци щурмуваха местните гастрономи и супермаркети още в началото на седмицата.

Всички училища в Ерусалим и Еврейският университет останаха затворени. Също и учебните заведения в повечето израелски колонии на Западния бряг и в северните региони. За всеки случай бяха поставени на дежурство 150 булдозера, които да деблокират основните улици в Ерусалим. Общината държеше на склад 200 тона сол, хранителни продукти, одеяла и генератори.

Към 19.00 ч. (17.00 по Гринуич) 17 000 израелски домакинства, повечето в крайбрежните региони, бяха останали без ток, съобщи говорителка на държавното електроснабдяване. Гръмотевица удари следобед контролната кула на международното летище Бен Гурион в Тел Авив и предизвика закъснения на полети, но не и щети. Един самолет обаче не можа да излети, информира говорител на летищните власти. В Рамала и Хеброн на Западния бряг улиците бяха опустели. В началото на седмицата палестинците получиха 5 булдозера от Йордания, напомня агенцията.

Пусти бяха и улиците в ивицата Газа, опустошена от войната през лятото. Местните жители се спотайваха по домовете си с надеждата да се стоплят някак въпреки честите повреди в електромрежата.

В училищата на ООН, където са приютени десетки хиляди преместени лица, агенцията за подпомагане на бежанците към световната организация започна да раздава хранителни дажби и включи допълнителни генератори, добавя АФП.

Източник: БТА