Facebook обяви, че е изтрил стотици руски акаунти и страници, свързани с т.нар. фабрика за тролове
Facebook обяви, че е изтрил стотици руски акаунти и страници, свързани с т.нар. фабрика за тролове / БГНЕС
Кремъл заяви, че отстраняването на акаунтите във Facebook на редица руски медии е враждебен акт, който намирисва на цензура, предаде Ройтерс.
 
По-рано Facebook (Фейсбук) обяви, че е изтрил стотици руски акаунти и страници, свързани с т.нар. "фабрика за тролове", обвинени от американски прокурори за разпространение на фалшиви политически и активистки постове, имащи за цел да повлияят върху изборите в САЩ през 2016 г.

Фейсбук изтри акаунти и страници, свързани с "фабрика за тролове"
 
Запитан за този ход на ръководството на Facebook, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се съгласи с представителя на една засегната от мярката руска медия, който при задаването на въпроса си нарече това "враждебна стъпка, намирисваща на цензура". 
 
"Ние, разбира се, следим тези действия на Facebook и съжаляваме за тях", каза Песков

Още разкрития около скандала с Facebook, Зукърбърг дава показания в Сената на САЩ
 
Той коментира и съобщението на Ройтерс, че Вашингтон смята да обяви санкции срещу руски олигарси тази седмица. "Ще изчакаме да видим дали нещо такова ще се случи, или някакво официално съобщение" преди да вземем отношение, посочи говорителят на Кремъл.
 
Според съобщението на Ройтерс, която цитира "запознати с въпроса източници", въпросните руски олигарси ще бъдат санкционирани въз основа на закон, насочен срещу Москва заради намесата ѝ в американските избори през 2016 г. 
БТА