Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски / БГНЕС
Северна Македония като член на НАТО напълно хармонизира външната си политика, взехме всички решения, хармонизирани със страните членки на НАТО и ЕС, защото смятаме, че е от особено значение по време на военна криза  от такъв мащаб всички държави съюзници да действат обединени и да подкрепят Украйна.

Това подчерта министър-председателят Димитър Ковачевски, говорейки по, както каза, две стратегически теми от държавен интерес, на днешното тематично заседание на правителството по повод 100 дни работа на новото правителство, предаде специално за БТА агенция МИА.

Ковачевски: Въпросите с България трябва да се решат извън процеса на присъединяване

Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

Ковачевски припомни, че на извънредната среща на върха на НАТО Северна Македония е потвърдила подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и подчерта, че „осъждаме силно руската военна агресия, която е непредизвикана, неоправдана и е сериозно нарушение на международното право“.

„Ние сме НАТО и заедно с ЕС сме обединени в отговора на военната агресия на Русия и в подкрепа на Украйна“, каза Ковачевски.

Той каза, че войната в Украйна е показала, че политиката на отворени врати на НАТО е историческо постижение, което гарантира траен мир и сигурност на целия европейски континент.

„Аналогично на това вярвам, че разширяването на ЕС ще повиши сигурността и ще укрепи демокрацията и затова на всички форуми и срещи с нашите международни съюзници и партньори ние подчертавахме, че е изключително важно Северна Македония да започне преговорите за присъединяване към ЕС, без по-нататъшно забавяне“, каза Ковачевски.
„Споразумяхме с нашите партньори от ЕС, че разширяването към Западните Балкани, както никога досега, е геостратегически въпрос,“, добави той. Това мнение, подчерта той, се споделя от страните членки на ЕС.

Премиерът информира, че се извършва превод на правото на ЕС, необходимите хармонизации с националното законодателство и други важни за страната документи, за да бъде на бърза лента, когато започнат преговорите по главите и да ги затваря колкото е възможно по-бързо.

Ковачевски посочи, че се работи активно по приноса към Годишния доклад на Европейската комисия, където всички документи, подадени от съответните институции за точно 39 глави, по новата методика на ЕК, са проверени, финализирани и компилирани и след одобрение от правителството ще бъдат представени на ЕК.

Според Ковачевски войната в Украйна позволи на Република Северна Македония да види на практика колко важно е членството в НАТО за нея.

„Безопасността и сигурността  на държавата е гарантирана и стабилна, а нашата армия развива своите способности. Армията на РС Македония постига високи резултати, каза между другото Ковачевски.

Той допълни, че в съответствие със стандартите на НАТО продължават инвестициите за по-добри условия за всеки служител на армията, като през последните три месеца се реализират и финализират редица капиталови вложения в армейски обекти.

Премиерът Ковачевски се спря на факта, че интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО е в пълна оперативна готовност. Министърът на отбраната Славянка Петровска, припомни премиерът, оглавява координационния орган за участие на Северна Македония в системата за реагиране при кризи на НАТО, чиято задача е координацията с вътрешните институции и съюзниците от НАТО за справяне с настоящата криза на европейска земя, възпиране и предотвратяване на разпространението на конфликта в страните членки на НАТО.

Украинската война, каза Ковачевски, донесе и постави много въпроси, свързани с външната политика, които са били успешно решавани в миналото.

В условията на руска инвазия в Украйна и нарушена европейска сигурност Ковачевски подчерта, че страната е застанала на правилната страна на историята, както и че  над 90 процента от над 120 македонски граждани са били евакуирани от Украйна, като местонахождението им е установено и които са поискали помощ  за евакуиране ,  и в същото време бързо и ефективно е била оказана подкрепа на всички украински граждани, потърсили убежище в Северна Македония.
БТА