Джеймс Коми
Джеймс Коми / БГНЕС
Бившият директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми заяви, че е бил уволнен от президента Доналд Тръмп, за да бъде променен начинът, по който се води разследването за предполагаема намеса на Русия в изборите миналата година, предаде Асошиейтед прес. Коми допусна, че нещо в начина, по който е водел разследването, е карало Тръмп да се чувства под натиск и го е дразнело.
 
Откритото изслушване на бившия директор на ФБР пред сенатската комисия по разузнаването завърши, съобщи Франс прес. Очаквано с огромен интерес, то продължи около 2 часа и 40 минути. Франс прес отбелязва, че Коми е отговорил с впечатляващо спокойствие и прецизност на десетките въпроси на членовете на комисията от Републиканската и Демократическата партия.
 
Той обвини администрацията на Тръмп, че е изрекла "чисто и просто лъжи" по негов адрес и го е оклеветила.

Джеймс Коми
БГНЕС


Бившият шеф на ФБР Джеймс Коми с показания пред Сената

Коми отказа да даде становище дали президентът се е опитал да възпрепятства правосъдието, когато е поискал от него да прекрати разследване срещу бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин.
 
Коми заяви пред комисията по разузнаване на Сената, че е останал объркан от уволнението си миналия месец и променящите се обяснения на президента за причините да вземе това решение. "Променящите се обяснения ме объркаха и все повече ме притесняваха", каза бившият директор на ФБР.


 
"Макар че законът не изисква причина да се уволни директорът на ФБР, след това администрацията реши да ме оклевети и по-важно, да оклевети ФБР, казвайки, че организацията е в хаос и че служителите са загубили доверие в ръководителя й", подчерта Коми. "Това бяха чисто и просто лъжи и съжалявам, че служителите на ФБР трябваше да ги чуят и че това беше казано на американците", добави бившият директор на Федералното бюро за разследване.

Джеймс Коми
БГНЕС


ФБР и Белият дом - хроника на разтърсващи скандали

Коми обясни, че след първия им разговор през януари е започнал да си води бележки за срещите с президента, защото се опасявал, че Тръмп може да излъже за тях.
 
"Наистина се притеснявах, че той може да излъже за същността на нашата среща", каза Коми. "Знаех, че може да дойде ден, когато ще имам нужда от запис на това, което се е случило, не само за да защитя себе си, а и за да защитя ФБР и нашата почтеност", добави той. Коми заяви, че се надява да има записи на разговорите с Тръмп. Президентът го заплаши миналия месец със "записи", за да го накара да не дава информация на медиите. Тръмп отправи заплахите в поредица от съобщения в Туитър, припомня ДПА.
 
"Видях туита за записите. Боже, надявам се да има записи!", заяви Коми пред сенатската комисия, докато излагаше своята версия за разговорите с президента Тръмп.
Бившият директор на ФБР уточни, че президентът Тръмп е поискал от него да спре разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, но не е искал от него да спре разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Джеймс Коми
БГНЕС


Шефът на ФБР: Русия продължава да се меси в американската политика

Според Коми няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ. В същото време той смята, че нито един от подадените гласове не е бил подменен. ФБР е разбрало за киберпроникване от страна на Русия в края на лятото на 2015 г., заяви той пред сенаторите.
 
ФБР не е водело разследване срещу президента Тръмп миналия месец, когато Коми беше уволнен, потвърди самият той пред комисията по разузнаване. Бившият директор уточни кои американци са били разследвани, но подчерта, че "президентът не беше един от тях", отбелязва ДПА.
 
Коми потвърди, че той е накарал свой приятел да даде на медиите резюме на разговорите му с Тръмп, за да предизвика назначаването на специален прокурор, който да разследва предполагаемата руска намеса в изборите. Уволненият директор на ФБР заяви, че се е надявал изнасянето на информацията да доведе до назначаването на външен експерт, който да разследва случая. Миналият месец министерството на правосъдието на САЩ назначи Робърт Мълър за специален прокурор в разследването.
 
Коми описа подробно пред сенатската комисия разговорите си с Тръмп, по време на които президентът е поискал от него да прекрати разследването срещу бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

Тръмп: Твърденията за руска намеса са измислени от демократите

Джеймс Коми
БГНЕС

Сваленият директор на ФБР заяви, че знае "редица причини", поради които намесата на главния прокурор Джеф Сешънс в свързаното с Русия разследване би била проблематична, но добави, че не може да ги обсъжда на открито заседание, предаде Асошиейтед прес. Високопоставени представители на министерството на правосъдието са призовавали Сешънс да се оттегли от разследването, разкри Коми. През март Сешънс си направи отвод, след като беше разкрито, че по време на предизборната кампания два пъти е разговарял с руския посланик. Сешънс не разкри тези контакти, когато Конгресът го попита за тях по време на изслушванията за утвърждаването на кандидатурата му, припомня АП.
 
Коми заяви още, че не е съобщил на работещите по случая с Майкъл Флин агенти на ФБР, че президентът иска от него да прекрати разследването. Независимо колко добри агенти са, това можеше да има негативен ефект върху работата им, подчерта той.

Коментирайки показанията на Коми, председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън, заяви, че президентът Доналд Тръмп "се учи в движение" да управлява и вероятно не е разбирал напълно правилата, според които ФБР е независимо. Според Райън Тръмп вероятно е бил недоволен, че спекулациите за него продължават, дори и след като Коми е казал три пъти, че той не е обект на разследване.
 
Очаква се адвокатът на Тръмп Марк Касовиц да направи изявление след края на показанията на Коми. Това ще е първата публична изява на Касовиц, отбелязва АП.
БТА