/ ThinkStock/Getty Images
Срещу над 40 американски града са извършени кибератаки, при които е била използвана програма за криптиране на данните в компютрите на граждани и компании. След това им е искан откуп за тяхното декриптиране, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Microsoft миналата година са засекли над 740 опита за кибератаки

Жертви на атаките са станали Балтимор, Олбани, Ларедо и др. Някои по-малки градове, като Лейк сити във Флорида, са предпочели да платят откупа за разшифроването на данните, защото самостоятелното възстановяване щяло да им излезе още по-скъпо. Така например властите на Лейк сити са платили откуп от 460 000 долара в биткойни.

Властите на Балтимор обаче отказали да платят искания откуп от 76 000 долара и накрая похарчили 5,3 милиона, за да възстановят работата на поразената компютърна система. Властите на Атланта не платили откуп от 51 000 долара и после похарчили 17 милиона долара за възстановяване на данните.

Иран: Кибератаките на САЩ не постигнаха успех

Значителна част от кибератаките се осъществявала от Източна Европа, от територията на Иран, но и от самите САЩ. Поразени били системи на полицията, градски съвети, съдилища, болници и библиотеки.
БТА