/ Istock
Европейският съюз увеличи капацитета си за производство на вятърна и соларна енергия с 65% за времевия период от 2019 до 2023г., като според анализ на енергийния мозъчен тръст „Ембър“ (Ember) Германия има най-големия принос, пише ДПА.

Германия е допринесла за ръст от 22%, каза се в публикувания днес доклад, последвана от Испания с принос от 13%. Повече от половината от 27-те страни членки най-малкото са удвоили капацитета си за периода от четири години.

Соларният капацитет на ЕС се е увеличил повече от два пъти и е достигнал до 257 гигавата през изминалата година.

Това съответства на инсталирането на 230 хиляди соларни модула дневно през четирите години, обясняват авторите на доклада.

Капацитетът на ветроенергийните паркове е достигнал до 219 гигавата.

Заради новото развитие дялът на вятърната и соларната енергия за енергийния микс на ЕС се е увеличи от 17% на 27%.

От 2019 г. енергийният сектор на ЕС се е променил значително поради амбициозни климатични политики и мерки за намаляване на зависимостта от руски природен газ.

Според експерта на „Ембър“ Сара Браун,това е създало реална и устойчива инерция за постигане на целите, поставени от „Зелената сделка“.

„Зелената сделка“ на Европейската комисия има за цел възобновяемите енергийни източници да достигнат дял от 42.5% в ЕС до 2030 г., а до 2050 г. съюзът да постигне климатична неутралност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА