/ iStock/Getty Images
Италия ще приключи с извънредното здравно положение на 31 март, заяви италианският премиер Марио Драги, предадоха световните агенции.

От април страната планира да облекчи много от мерките, въведени заради пандемията. Поетапно ще бъдат вдигнати ограниченията за неваксинирани да посещават много места, както ще се почне от събития на открито. Това означава, че така нареченият зелен сертификат поетапно ще почне да излиза от употреба.

Училищата ще останат напълно отворени и няма да има изискване за карантина за онези, които са били в контакт със заразен човек. От учениците няма да се изисква повече да носят маски от типа ФФП2.

Около 94 процента от италианците над 12 години са с най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса или са се възстановили от прекарана зараза.

Драги съобщи, че правителството ще продължи да следи пандемичната ситуация внимателно и ще е готово да се намеси в случай на възникване на огнище.  "Но нашата цел е да отворим отново страната възможно най-скоро", заяви Драги.

Извънредното здравно положение позволяваше на властите да заобикалят бюрократичните препятствия и да налагат правила чрез постановления. То бе въведено на 31 януари 2020 г.

Същевременно от днес в Италия започна ваксинирането с четвърта доза от антиковидните ваксини на хора в крехко здраве, като например пациенти на диализа или хора, които са били подложени на трансплантация на органи. Четвъртата доза се поставя 120 дни след третата доза при тези групи хора.
БТА