Прекомерната стерилизация около нас влияе върху имунитета ни, твърди руски доктор
Прекомерната стерилизация около нас влияе върху имунитета ни, твърди руски доктор / iStock/Getty Images
Руският лекар и телевизионен водещ Евгений Комаровски в канала Telegram нарече „прекомерната чистота“ фактор, който сериозно пречи на укрепването на имунитета ни. Според Комаровски на сегашното ниво на живот имунната ни система от самото раждане е в среда, в която не може да се развива нормално.

„След раждането бебетата се оказват в практически стерилна среда - всичко се измива, вари, много често се стерилизира“, добави той. Комаровски е сигурен, че чрез прекомерна чистота около нас самите ние намаляваме броя на бактериите, които имунната ни система трябва да отразява. А това от своя страна, каза той, води до огнища на алергични и автоимунни заболявания.

Лекарят вижда решението на проблема в разнообразното хранене, по-специално в консумацията на храни, съдържащи млечнокисели бактерии. "В червата те образуват правилната флора, осигуряват нормално храносмилане, разграждат всякакви отрови и токсини, поддържат имунната система, имунната защита в най-ефективно състояние", каза Комаровски.

Той също така добави, че е изключително важно да се поддържа такъв режим, при който след физическа активност и спорт да се появява апетит, а всяко хранене да се предшества от появата на чувство за глад.

Превод и редакция: DarikNews