/ БГНЕС
Италианската енергийна група Eni е открила значително количество газ в Индонезия, край бреговете на Източен Калимантан, предаде АФП.

Компанията заяви, че според предварителните проучвания потенциалът на находището възлиза на 140 млрд. куб. м газ.

Находката е открита в проучвателния сондаж Geng North-1, прокаран на дълбочина 5025 метра при дълбочина на водата 1947 метра в PSC North Ganal, на около 85 километра от брега.

Компанията заяви, че е открила газов стълб с дебелина около 50 метра в миоценски пясъчник "с отлични петрофизични свойства".

Eni добави, че "благодарение на местоположението си и значителните си размери откритието има потенциала да допринесе значително за създаването на нов производствен център в северната част на басейна Кутей, който да бъде свързан със съоръженията за втечнен природен газ в Бонтанг на брега на Източен Калимантан".

Дневният бъдещ добив се оценява на 2,2-2,7 млн. куб. м.

"Текущата кампания за проучване, заедно с последните придобивания, е в съответствие със стратегията на Eni за енергиен преход за постепенно изместване на портфолиото към газ и втечнен природен газ, като целта е 60% през 2030 г." в сравнение с 50 % в момента, заявиха от Eni.

"Индонезия и Югоизточна Азия като цяло играят важна роля в тази стратегия", добави тя.

Новината идва, след като през юли Eni обяви придобиването на дялове, включително операторски права, в три блока в басейна Кутей, също в шелфа на Източен Калимантан, от американския си конкурент Chevron.

Eni, която оперира в Индонезия от 2001 г., управлява значителен портфейл от активи за проучване, разработване и добив, като в момента добива около 80 000 барела нефтен еквивалент на ден от находищата си Jangkrik и Merakes в Източен Калимантан.
БГНЕС