/ БТА
Множество изригвания на индонезийския вулкан Руанг доведоха до евакуацията на повече от 800 души от района, съобщи днес индонезийската агенция по вулканология, цитирана от ДПА.

Директорката на центъра за вулканология и справяне с геоложки опасности Хендра Гунаван каза, че високият 725 метра вулкан е изригнал снощи и е избълвал пепел на височина от 2 км. Две нови изригвания са регистрирани тази сутрин. "Повишихме степента на тревога за вулкана Руанг до трета, най-висока степен“, каза за Гунаван пред ДПА. Изригванията на остров Руанг, който се намира в провинция Северно Сулавеси, бяха предшествани от вулканични земетресения.

"Властите евакуираха 828 души от остров Руанг на съседния остров Тагуланданг и обявиха 14-дневно бедствено положение“, каза говорителят на националната агенция за справяне с бедствия, Абдул Мухари.

Агенцията също така е засякла земетресения, причинени от вулкана Аву на остров Сангхие. Степента на тревога за вулкана Аву също е повишена на трета степен.

"Появата на локални тектонични земетресения с висока енергия може да предизвика повишена вулканична активност на Аву. Трябва да сме подготвени за земетресения с голям и продължителен енергиен потенциал, които е възможно да разкъсат лавовите куполи и да предизвикат изригвания“, каза Гунаван.

На индонезийския архипелаг има около 500 планини, 127 от които са активни вулкани и десетки от тях показват признаци на повишена активност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Димитрова/БТА