Лава се стича по главния път към исландския град Гриндавик

 
Лава се стича по главния път към исландския град Гриндавик   / БТА
Вулканичното изригване в югозападна Исландия изглежда затихва, но учени предупреждават за възможни последващи изригвания в района през идните месеци, предаде Асошиейтед прес.

Исландската метеорологична служба каза късно снощи, че изригването, което започна вчера рано сутринта североизточно от планината Силинкарфел, е отслабнало значително.

За втори път тази година: Изригна вулкан в Исландия

Активизирането на вулкана доведе до евакуацията на хората от популярната сред туристите местност Синята Лагуна и спря топлоподаването в няколко общини на полуостров Рейкянес в югозападния край на острова.
 
Мястото на изригването е на около 4 километра североизточно от крайбрежния град Гриндавик, чиито 3800 жители бяха евакуирани на 18 декември заради предишно изригване. Селището не беше застрашено от вчерашното изригване.

Бенедикт Офеиксон, геофизик от Исландската метеорологична служба, прогнозира изригвания в района веднъж месечно в близко бъдеще. "Трудно е да се каже в дългосрочен план, но през идните месеци може да се очакват многократни интрузии на магма и изригвания", обобщи той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Станоев/БТА