/ БГНЕС
Япония и САЩ днес започнаха десетдневни съвместни военни маневри с участието на десетки хиляди войници, седмица след мащабните военни учения, проведени от Китай около Тайван, предаде Франс прес.

Нарастващата военна мощ на Пекин и все по-тясното сътрудничество в областта на отбраната между Вашингтон и неговите съюзници, сред които и Япония, породиха опасения от конфронтация във връзка с Тайван и други териториални спорове в Азиатско-тихоокеанския регион.

В учението, наречено „Остър меч“ (Keen Sword), ще участват 45 000 японски и американски военнослужещи, 40 кораба и 370 самолета, както и членове на австралийските и канадските сили, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Ученията, които се провеждат на всеки две години, ще се състоят из цяла Япония, включително в японски и американски военни бази, до 1 ноември.

„Изпитваме силно чувство за предприемане на спешни действия, тъй като не можем да изключим възможността за сериозна криза като тази в Украйна, която би могла да се разрази в непосредствена близост до нашата страна“, каза генерал Йошихиде Йошида, най-високопоставеният офицер в японската армия. „Ние трябва да предотвратим възникването на подобна ситуация“, подчерта той на пресконференция, като добави, че съюзът между САЩ и Япония е от съществено значение за регионалната стабилност.



Маневрите „Остър меч“ ще ни позволят да запазим предимството си пред онези, които се опитват да подкопаят международния ред, основан на правила“, каза адмирал Стив Кьолер, командващ Тихоокеанския флот на САЩ.

В рамките на тези учения хибридните военни самолети „Оспри“ ще летят за първи път до Йонагуни, най-близкия до Тайван японски остров, като част от тренировка за „евакуация“, каза пред АФП говорител на японската армия. Той обаче уточни, че тренировката е за евакуация на жители и туристи в случай на природно бедствие.  

В първата си реч като премиер в началото на октомври новият министър-председател на Япония Шигеру Ишиба каза, че „днешната Украйна може да бъде предвестник на утрешната Източна Азия“.

В навечерието на трудни парламентарни избори в неделя, Ишиба каза, че подкрепя създаването на регионален военен съюз по модела на НАТО, въпреки че предупреди, че това няма да стане за една нощ.



През август китайски военен самолет извърши първото потвърдено от Пекин навлизане в японското въздушно пространство, последвано на 18 септември от преминаването, също за първи път, на китайски самолетоносач между два японски острова близо до Тайван, включително Йонагуни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня