/ БГНЕС
Германският външен министър почете паметта на жертвите в бившия нацистки концлагер
Германският външен министър Хайко Маас посети бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау, за да почете паметта на жертвите и изтъкна, че бъдещите поколения трябва да помнят невъобразимите зверства на нацистите, предадоха АФП и АП.
 
В книгата на посетителите Маас определи концлагера, където са изгубили живота си над един милион души, като "Ад на Земята - германски продукт на име Аушвиц", отбеляза ДПА.
 

"Това място ни е нужно, тъй като сме отговорни за вечни времена", заяви той при първото посещение на германски външен министър в Аушвиц от 1992 г. "Това е най-ужасяващото място на света. Тук трябва да решите: или губите вяра в човечността, или откривате надеждата и силата да отстоявате човешкото достойнство".

Нови факти около Ане Франк - еврейското момиче, спечелило световна слава с дневника си 

Посещението на Маас в Южна Полша включва също среща с полския му колега Яцек Чапутович за укрепване на двустранните връзки. Полша и Германия са съседи, съюзници и сериозни търговски партньори.
 
През 2016-а в Германия изправиха на съд 94-годишен бивш надзирател от Аушвиц (ВИДЕО)

Между тях обаче имаше известно напрежение, след като висши полски представители заявиха, че Германия дължи на Полша репарации на стойност до 850 млрд. долара за Втората световна война, припомня АП.
 

БГНЕС


Берлин е недоволен също от промените, извършвани в полската съдебна система от управляващата партия "Право и справедливост", които според Европейския съюз накърняват независимостта на съда.
 

В интервю за днешния брой на полския в. "Газета виборча" Маас подчерта историческата отговорност на Германия в Холокоста и военните престъпления през войната.

Най-жестоките империи в човешката история (ВИДЕО)

Във връзка с напрежението между управляващите в Полша консерватори и ЕС той отбеляза, че европейски ценности като свободата, правовата държава и спазването на правата на човека са ключови за ЕС и не подлежат на преговори.
БТА