Германското разузнаване помагало на ЦРУ да следи Бин Ладен в Пакистан
Германското разузнаване помагало на ЦРУ да следи Бин Ладен в Пакистан / снимка: Guliver/Getty Images

Германското външно разузнаване Бе Ен Де (BND) е помагало на ЦРУ да проследи Осама бин Ладен в Пакистан, където лидерът на Ал Кайда беше убит през 2011 година от специалните американски части, съобщава германският в. "Билд ам зонтаг", цитиран от Франс прес.

Бе Ен Де е предупредило ЦРУ, че Бин Ладен се укрива в Пакистан със знанието на пакистанските служби за сигурност, допълва изданието в статия, публикувана в момент, когато германските разузнавателни служби са критикувани заради скандал с подслушвания.

Пакистан отрича да е знаел местонахождението на Бин Ладен

Източникът на информацията, потвърдил подозренията на ЦРУ, е информатор на германското външно разузнаване в пакистанските разузнавателни служби, посочва "Билд ам зонтаг", като се позовава на източници от американското разузнаване. Според тези източници германската информация била "от капитално значение" за проследяването на "мозъка" на атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ.

Пакистан отрече да е бил в течение, че Бин Ладен живее на негова територия или да е бил запознат предварително с операцията на американските специални части, при която ръководителят на Ал Кайда беше убит в Аботабад.

Лъжат ли САЩ за убийството на Осама бин Ладен?

Неотдавна Вашингтон опроверга информацията на журналиста Сиймор Хърш, че американската администрация си е сътрудничела с пакистанското разузнаване, за да проведе успешно нападението срещу мястото, където се укривал лидерът на Ал Каида. Според германския вестник Бе Ен Де използвало подслушвателната станция в баварския град Бад Айблинг, за да следи телефонните разговори и електронната поща в Северен Пакистан и да се увери, че операцията на американските специални части остава секретна.

Германското външно разузнаване беше обвинено, че е помагало на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ да шпионира европейски компании и френски и европейски политици. Разкритията се отразиха на обществената нагласа към правителството на канцлерката Ангела Меркел, която увери, че е готова да говори пред парламентарна анкетна комисия, за да се хвърли светлина върху шпионските практики.

Германският вицеканцлер, социалдемократът Зигмар Габриел, поиска да бъдат публикувани списъците с исканията на АНС, а вчера призова правителството да прояви "твърдост" и да разпространи тези списъци дори и Вашингтон да се противопостави.

Източник: БТА