химикалка документ писалка
химикалка документ писалка / iStock/Getty Images
Според германското разузнаване в Германия има два незаконни китайски "полицейски участъка", които основно позволяват на китайските власти да работят в чужбина без разрешение и да събират информация, съобщи ДПА.

Това беше потвърдено от германското правителство в отговор на писмено запитване от Джоана Котар, член на Бундестага, предоставено днес на ДПА.
Според германското правителство "участъците" са "организирани на лична и мобилна основа“, няма "постоянни офиси".

Нелегалните "полицейски участъци" се "управляват от частни лица от китайската диаспора", китайски и германски граждани, каза федералното правителство. Общо петима регионални служители, за един от които се твърди, че е базиран в Берлин, са предлагали на китайци и германци от китайски произход правни съвети и са предоставяли помощ със сертификати и молби. Мотивът е бил събиране на информация и разпространяване на пропаганда. Твърди се, че помощта, осигурявана главно чрез онлайн чатове, е предоставяна на хиляди хора.

Германското правителство поддържа връзка с китайското посолство по този въпрос. Според германското вътрешно министерство властите "активно проверяват всички следи".

Неправителствената организация "Сейфгард дифендърс", която се занимава основно с нарушения на правата на човека в Китай, привлече вниманието на властите, като публикува доклад за незаконни китайски "полицейски участъци" извън територията на Китай - в Германия и Холандия. Освен всичко друго  незаконните "полицейски участъци" служат и за преследване на критици на китайския режим, казват правозащитниците.
Пекин отхвърли тези обвинения.
БТА