/ iStock/Getty Images
Френското правителство преговаря със Саудитска Арабия за продажба на изтребители Rafale, предаде АФП.

Министърът на отбраната на Франция Себастиен Лекорню каза, че се водят дискусии между производителя на Rafale - Dassault Aviation и Саудитска Арабия за потенциална продажба, но не даде подробности.

Припомняме, че неотдавна седмичникът „La Tribune Dimanche“ съобщи, че Саудитска Арабия - чиито военновъздушни сили са оборудвани предимно с американски F-15 и Eurofighter Typhoon, произведени от Великобритания, Германия, Италия и Испания - е поискала от Dassault оценка на разходите за 54 броя Rafale до 10 ноември.

Rafale, многоцелеви изтребител, е "бестселър" на френската оръжейна индустрия и спомогна за издигането на износа на френски оръжия до рекордно високо ниво миналата година.

Франция, третата по големина износителка на оръжия в света след Съединените щати и Русия, продаде 80 от изтребителите на Обединените арабски емирства за около 16 милиарда през 2022 г.

Индонезия, Гърция, Индия, Катар и Египет също са клиенти на Rafale. Франция е продала повече от половината от продукцията си Rafale досега в чужбина.
Неправителствените организации често критикуват Франция за доставката на оръжие на авторитарни режими.

Но министерството на отбраната заяви в доклад от миналата година, че Франция винаги е спазвала своите международни ангажименти и износът на оръжия е бил предмет на много строги правила и контрол.

Саудитска Арабия, която вече е основен купувач на френски оръжия, редовно е обвинявана в нарушения на правата на човека, които според и други, включват масови екзекуции. 
БГНЕС