Правителството на Швеция обмисля дали да дари изтребители "Грипен" на Украйна, за да ѝ помогне в битката срещу Русия, съобщи шведското обществено радио Ес Ер (SR), като се позова на неназовани източници, предаде Ройтерс.

Правителството иска да проучи как евентуалното предаване на самолетите би повлияло на отбранителните способности на Швеция и колко бързо страната би могла да се сдобие с нови изтребители "Грипен", съобщи Ес Ер. Според радиото е възможно още в четвъртък правителството официално да поиска от въоръжените сили да разгледат въпроса.

Агенция Ройтерс отбелязва, че шведското министерство на отбраната не е отговорило за момента на запитване за коментар.

Нидерландия и Дания обещаха да доставят изтребители Ф-16 на Украйна (СНИМКИ)

Нидерландия и Дания ръководят усилията за снабдяване на Украйна с произведени в САЩ изтребители Ф-16, за да може тя да контрира руското въздушно превъзходство.

По информация на Ес Ер Украйна се надява да получи една ескадрила самолети "Грипен", произведени от шведската компания "Сааб" (Saab), или около 16 до 18 изтребителя.

Тази година Швеция каза, че ще даде на украински пилоти възможност да се запознаят с изтребители "Грипен", но правителството също така посочи, че се нуждае от всичките си самолети, за да защитава територията на Швеция. Лидерът на опозицията в страната миналия месец каза, че Швеция трябва да се подготви да изпрати грипени в Украйна, след като приключи процедурата по присъединяване към НАТО, която все още се бави от Турция и Унгария.
Владимир Арангелов/БТА