/ Gulliver/Getty Images, архив
САЩ одобриха изпращането на изтребители Ф-16 в Украйна от Дания и Нидерландия за защита срещу руските нашественици, веднага след приключване на обучението на украинските пилоти, каза вчера американски официален представител, предаде Ройтерс.

Украйна активно търси произведените в САЩ изтребители Ф-16, за да се противопостави по-успешно на руското въздушно превъзходство.

Вашингтон даде официални уверения на Дания и Нидерландия, че Съединените щати ще ускорят одобрението на всички необходими заявки за трансфер от трета страна на Ф-16 в Украйна, така че Украйна да получи изтребителите, когато пилотите й бъдат обучени.

Дания и Нидерландия, двете страни, водещи в коалицията за обучение на пилотите, наскоро поискаха такива уверения.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изпрати писма до своите колеги в Дания и Нидерландия, в които заявява, че исканията ще бъдат удовлетворени. 

„Пиша, за да изразя пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на изтребители Ф-16 в Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори за Ф-16", посочи Блинкън в писма до двамата външни министри, копие от които беше видяно от Ройтерс.

Белият дом: САЩ са готови да обучават на своя територия украински пилоти на F-16

Блинкън изтъква, че остава жизнено важно Украйна да е в състояние да се защитава срещу продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета й“.

Американският държавен секретар подчертава, че одобрението на исканията на трети страни ще позволи

Украйна да се възползва „пълноценно от новите си способности възможно най-скоро, веднага щом първата група от пилоти завърши своето обучение."

През май президентът на САЩ Джо Байдън одобри програми за обучение за украински пилоти на Ф-16, но до момента няма график за доставка на военни самолети в Украйна.

Ф-16 се произвежда от компанията „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin).
Петя Гергова/БТА