/ iStock/Getty Images
Франция ще наложи мерки, включващи карантина през уикендите, в Париж и още 19 региона от началото на март, ако разпространението на коронавируса продължи да се ускорява, каза министър-председателят Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Кастекс заяви, че не е на дневен ред нова национална карантина, но подчерта, че френските граждани трябва да проявяват повишена бдителност, за да може да бъде ограничено разпространението на вируса, успоредно с ваксинацията.

По думите му, разпространението на заразата буди тревога в 20 департамента на Франция, включително Париж и региона около столицата. Той каза, че тези региони ще бъдат внимателно наблюдавани от здравните власти.

Фрaнция затяга контрола на границата с Германия заради COVID-19

Ако до седмица бъде установено, че нивото на заразяване в тези региони продължава да се увеличава, от 6 март ще бъдат въведени мерки, подобни на тези в градовете Ница и Дюнкерк, където местните власти наложиха заповеди за оставане вкъщи през уикендите, засилиха проверките на летищата, предприеха сурови действия срещу събиранията на хора на обществени места и затегнаха правилата за носене на маски на открито.

Франция заяви, че затяга контрола на границата с Германия заради коронавирус. Минаващите през границата работници, за които досега се допускаха изключения, вече ще трябва да представят отрицателен Пи Си Ар тест, за да преминат, ако пътуват по причини, които не са свързани с трудовата им дейност, посочиха в съвместно изявление министрите по европейските въпроси и на здравеопазването.

Ще бъде също така засилена работата от вкъщи в граничните райони, казаха министрите, след като френските и германските власти заявиха по-рано тази седмица, че затварянето на общата граница трябва да бъде избегнато.

Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули, които заедно да извършват граничния контрол. Френската ваксинационна програма в региона също е ускорена, ускорено е и правенето на тестове за коронавирус, казаха министрите.

Германците обаче изразиха изненада от този ход. Говорител на правителството на германската провинция Саар заяви, че ще бъде взето решение за "реципрочно прилагане" на новите френски разпоредби.

С близо 3,7 милиона регистрирани заразени, Франция е на шесто място в света по този показател. През последното денонощие в страната са били потвърдени над 25 хиляди случая на коронавирус - с близо 3 хиляди повече в сравнение с нивото преди една седмица.

Смъртните случаи са се увеличили с 261 до повече от 85 500. Средното равнище през предходния седемдневен период бе 313. Франция е на седмо място в света в черната статистика.

Броят на пациентите в болници в страната е намалял за пети пореден ден и в момента е малко над 25 хиляди, отбелязва Ройтерс.
БТА