/ БГНЕС
Фейсбук призна, че има споразумения за обмен на потребителски данни с поне четири китайски компании, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Facebook продава данните ни на производители на електронни устройства

Сред тях е Хуауей, третият по големина производител на смартфони в света, който бе посочен от представители на американското разузнаване като заплаха за националната сигурност заради твърдения, свързани с начина, по който борави с лични данни.

Facebook добавя нови настройки за защита на личните данни

Китайските компании Хуауей, Леново, Опо и Ти Си Ел са сред общо около 60 компании, които са получили достъп до данни на социалната мрежа по "контролиран" начин, одобрен от Фейсбук, каза в комюнике неговият вицепрезидент по мобилните партньорства Франсиско Варела.

Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

Той направи това изявление, след като в. "Ню Йорк таймс" публикува статия, в която описва подробно как Фейсбук е давал на производителите на мобилни устройства голям достъп до данните на приятелите на потребители без тяхното изрично съгласие.
 
Изтичането на данни е засегнало 87 млн. потребители на Facebook

Данните са включвали история на работните места, дали са обвързани, или не и други подобни информации за ползвателите на мобилните устройства и техните приятели.

Фейсбук казва, че достъпът до данните е бил необходими, за да могат потребителите да ползват всички функции на едноименното приложение на смартфоните си.

Измислената реалност и фалшивият ни живот във Facebook (ВИДЕО)

Сенатор Марк Уорнър, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия по разузнаването, каза, че новината поражда легитимни безпокойства. Той пожела да узнае как Фейсбук гарантира, че данните не се прехвърлят на китайски сървъри.

Facebook потвърди: Събираните данни се простират отвъд нейните потребители

Китайски телекомуникационни компании попаднаха в радара на служители на американското разузнаване, които твърдят, че те предлагат възможности за чуждестранен шпионаж и застрашават критично важни инфраструктури в САЩ.
БТА