Facebook спира приложения заради разследването за злоупотреби с лични данни

/ Guliver/Getty Images
Facebook спря около 200 приложения след обвиненията за злоупотреби с лична информация от консултантската компания "Кембридж Аналитика", предаде ДПА.
 
До 2,7 млн. европейци вероятно са засегнати от злоупотребата с лични данни

След като източник от "Кембридж Аналитика" заяви, че компанията неправомерно е използвала данните на милиони потребители на социалната мрежа за кампанията за Брекзит и предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп, през март директорът на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че ще има разследване, както и проверка на външните приложения. "Процесът на разследване е в пълен ход", заяви Facebook.
 

Guliver/Getty Images


В обхвата на разследването са попаднали хиляди приложения, "а около 200 са временно спрени - в очакване на по-задълбочено разследване дали чрез тях не е злоупотребявано с данни", допълни компанията.
 
Facebook потвърди: Събираните данни се простират отвъд нейните потребители

"Където открием доказателства, че едни или други приложения наистина са злоупотребявали с лична информация, ще ги забраним и ще уведомяваме хората. На хората ще бъде показвано дали те или техни приятели са инсталирали приложение, чрез което да е злоупотребявано с информация преди 2015 г. - точно както направихме в случая с "Кембридж Аналитика", уточниха от компанията.
 

БГНЕС


Предполага се, че научен изследовател от сферата на психологията неправомерно е предавал информацията на "Кембридж Аналитика".
 
Изтичането на данни е засегнало 87 млн. потребители на Facebook

Приложението събирало данни не само от стотици хиляди потребители на Facebook, които отговаряли на анкетни въпроси, но и информация за техните приятели, с което броят на засегнатите хора достига общо към 87 милиона души.
БТА