/ БГНЕС, архив
За последните 10 години американската компания Facebook е сключила договори с минимум 60 големи производители на телефони, смартфони и други електронни устройства, които им отварят достъп до личните данни в социалната мрежа.
 
Повечето от тези договори продължават да са в сила, съобщава в. "Ню Йорк таймс".
 
Скандал разтресе Facebook: Задава ли се бойкот на социалната мрежа?

Според информацията процесът е започнал, когато Facebook се опитва да заеме доминиращо място сред социалните мрежи и засяга такива компании като "Епъл", "Майкрософт", "Амазон" и "Самсунг". Както отбелязва изданието сключените договори поставят под съмнение спазването на собствените правила на компанията на Марк Зукърбърг и на изискванията на Федералната комисия по търговия на САЩ.
 
Facebook с инструменти за защита на личните данни, вдъхновени от еврорегламента

Производителите на смартфони са получили достъп до данните не само на използващите социалната, но и до данните на техните приятели, при това без тяхното съгласие. Блокирането на функцията "сподели" не винаги помага, разкрива "Ню Йорк таймс".
 

БГНЕС


Facebook ще продължи да събира информация не само от потребителите си, но и от лица, които не са част от социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията на Facebook, включително и whatsapp, съобщи през май пресслужбата на Европейския парламент, след като ръководителите на Facebook отговориха на 18 въпроса на евродепутатите.
 
Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг се яви пред Европейския Парламент (ЕП), за да бъде разпитан по въпроси, свързани с фалшивите новини, сигурността на потребителските лични данни в социалната мрежа и злоупотребите на "Кеймбридж Аналитика".
 

Gulliver/Getty Images


Изтичането на данни е засегнало 87 млн. потребители на Facebook

Изслушването беше по повод скандала с "Кеймбридж Аналитика" - компания, работила по предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп - за нелегалното източване на данните на над 87 млн. Facebook потребители. Според данни на ЕП, почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукърбърг обаче потвърди, че Facebook ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), които влязоха в сила на 25 май.
БГНЕС