ЕС скоро ще предложи за одобрение свой вариант на закона "Магнитски" в САЩ
ЕС скоро ще предложи за одобрение свой вариант на закона "Магнитски" в САЩ / iStock/Getty Images
Скоро Европейският съюз ще одобри санкционен режим, подобен на американския закон „Магнитски“, съобщи пред репортери днес представител на Европейската комисия (ЕК). "В очакване сме, в момента това се обсъжда в Съвета на ЕС. Полагат се всички усилия за одобряването му в близко бъдеще", каза той, без да уточнява параметрите на „близко бъдеще“.

Законът на името на Сергей Магнитски беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от тогавашния президент на САЩ Барак Обама през декември 2012 г.

Законът предвижда използването на едностранни санкции срещу руски служители – най-вече от силовите структури, които от гледна точка на САЩ са виновни за нарушения на правата на човека. През декември 2016 г. Сенатът на конгреса прие законопроект, предвиждащ възможността за разширяване на Закона на Магнитски и в други страни, а не само в Русия.

Санкциите и ограниченията срещу руските служители, по-специално служителите на правоприлагащите органи, са във връзка с предположенията, че хора от тези органи са замесени в смъртта на руския юрист Сергей Магнитски в руски следствен арест.

Впоследствие такива закони бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответните законопроекти се разглеждат в няколко други страни.

Роденият през 1972 г. В Одеса Сергей Магнитски първоначално той работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му била и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Броудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия.

Впоследствие обаче Броудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. Самият той се определя като „държавен враг номер 1“ на Владимир Путин. През 2007 г. неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци.

В помощ на американеца се притичва адвокатът Сергей Магнитски, който в хода на проучването си разкрива гигантска корупционна схема. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 230 милиона щатски долара, които не са влезли в държавната хазна, а са потънали в нечии джобове. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни.

През 2008 година самият Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци, той прекарва почти една година в следствения арест, където здравето му се влошава и впоследствие умира едва 37-годишен. Според официалната версия, причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това.

През август 2019 Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Освен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

Превод е редакция: DarikNews