Европейските лидери близо до консенсус за разширяването
Европейските лидери близо до консенсус за разширяването / netinfo

Европейските ръководители са близо до консенсус по въпроса за разширяването на съюза с нови членки да бъде забавено с оглед на необходимостта да бъдат реформирани неговите институции, предаде агенция Франс прес.

"Разбираме необходимостта от комбиниране на стратегическата визия за разширяване с капацитета за интегриране в ЕС, т.е. със способността на страните кандидати да спазват критериите на ЕС", заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу.

"Критериите трябва да се спазват стриктно. ЕС няма да поставя нови прегради и няма да затваря врати", каза на свой ред финландският премиер Мати Ванханен, чиято страна председателства ЕС до 31 декември.

Очаква се лидерите на Европейския съюз да изразят подкрепата си за европейското бъдеще на Западните Балкани, но и да решат бъдещото разширяване на съюза да бъде забавено, докато не бъдат реформирани неговите институции и не бъде намерено решение на институционалната криза, възникнала с френското и холандското отхвърляне на Европейската конституция.

Очаква се ЕС на 27-те да се разширява плавно с приемането на Хърватия към 2010 г., и по-късно на останалите страни от Западните Балкани - Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Що се отнася до Турция, процесът може да продължи най-малко 10-15 години, а може и повече, посочва АФП.