Няма нищо лошо в белите мечки, но изображенията са много дистанциращи, твърди Адам Корнър.
Няма нищо лошо в белите мечки, но изображенията са много дистанциращи, твърди Адам Корнър. / Thinkstock/Getty Images
Експерти искат да изградят нов имидж на климатичните промени чрез нов интернет портал за тематични снимки, без бели мечки, предаде Ройтерс. Идеята е да наблегнат на влиянието на глобалното затопляне върху хората.

"Ако потърсиш в Google снимка за климатични промени, ще мине доста време, преди да стигнеш до много фотографии с хора", каза Адам Корнър, директор по изследванията на неправителствената организация "Клаймит аутрич" в град Оксфорд.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

"Няма нищо лошо в белите мечки. Но изображенията са много дистанциращи. Те свързват климатичните промени с нещо, което се случва много далеч от живота на повечето хора и не са справедливи спрямо богатия опит на човека с климатичните промени", добави той.

Проблемът засяга милиарди хора по света. От фермерите в Зимбабве, които експериментират с нови култури, за да се борят със засушаването, до бабите в Индия, които печелят пари, като продават соларни системи за домашно осветление и децата в САЩ, които се борят с по-дълъг сезон на алергиите.

Белите мечки застрашително намаляват

Порталът "Клаймит вижуълс" представя разнообразие от фотографии за климатичните промени, събрани от фотографски агенции. Досега в него има изображения на собственици на домове в САЩ, които поставят изолация на мансардите си, жени в Буркина Фасо, които изпомпват дефицитна вода. Има учени, наблюдаващи ледниците, но без белите мечки.

80% от Световния океан е застрашен от глобалното затопляне

"Въпросът е, ако направим промяна нагоре по веригата, може ли да се повлияе на политическото мислене на хората по проблема? Климатичните промени са заседнали между някои традиционни, но ограничаващи снимки. Ние се опитваме да заговорим на по-всеобхватен образен език", допълни Адам Корнър.

За създаването на портала екипът проведе проучвания в САЩ, Великобритания и Германия, в които попита хората кои фотографии харесват и кои не.

Ефект от глобалното затопляне - бели мечки ловуват делфини

Инициативата далеч не е първата, която опитва да промени мисленето за глобалното затопляне и да помогне на хората да се ангажират истински с проблема. Но проектът е един от пионерите, които се съсредоточават върху снимките повече, отколкото върху думите.
БТА