Сезонът на настинките и грипа е в разгара си. Вместо да се наслаждават на празниците, на мнозина се налага да понасят възпалено гърло, упорита кашлица, главоболие. Консумацията на повече чай и вино обаче може да помогне за справяне с острите грипни симптоми, твърдят американски изследователи, цитирани от в. "Дейли експрес".
Черният чай и червеното вино съдържат флавоноиди - вещества, известни с антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства. При разграждането им от специфични чревни бактерии се отделя химикал, който стимулира имунната реакция.
Трябва да започнем с лекарствата до два дни след първите симптоми на грип
"Флавоноидите обичайно присъстват в менюто ни. Това, на което набляга настоящото изследване е, че те си съдействат с чревни микроби, за да ни предпазват от грип и други вирусни инфекции. Това означава, че е важно не само изобилното им присъствие в храната, но и задействането на точните микроорганизми, които да ги използват, за да контролират имунната реакция", обясняват авторите на изследването от Вашингтонския университет.
Веднъж идентифицирали специфичните чревни бактерии, специалистите са установили, че при разграждането на флавоноидите те произвеждат определен химикал, който предизвиква имунна реакция.
Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година
В тестове с химикала, наречен DAT, при третирани с него заразени с грип мишки са наблюдавани по-малко белодробни увреждания, отколкото при нетретирани гризачи.
Третирането с въпросния химикал не лекува грипната инфекция, а само отслабва симптомите.
Доказано: пилешката супа е най-добрият лек за настинка през зимата
"Микробите и DAT не предпазват от самата инфекция, но химикалът пречи на имунната система да нанесе по-сериозни поражения на белодробните тъкани", отбелязват изследователите.
По данни на Световната здравна организация в света годишните смъртни случаи, свързани с грип, са между 250 000 и 500 000.
Черният чай и червеното вино съдържат флавоноиди - вещества, известни с антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства. При разграждането им от специфични чревни бактерии се отделя химикал, който стимулира имунната реакция.
Thinkstock/Getty Images
"Флавоноидите обичайно присъстват в менюто ни. Това, на което набляга настоящото изследване е, че те си съдействат с чревни микроби, за да ни предпазват от грип и други вирусни инфекции. Това означава, че е важно не само изобилното им присъствие в храната, но и задействането на точните микроорганизми, които да ги използват, за да контролират имунната реакция", обясняват авторите на изследването от Вашингтонския университет.
Веднъж идентифицирали специфичните чревни бактерии, специалистите са установили, че при разграждането на флавоноидите те произвеждат определен химикал, който предизвиква имунна реакция.
Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година
В тестове с химикала, наречен DAT, при третирани с него заразени с грип мишки са наблюдавани по-малко белодробни увреждания, отколкото при нетретирани гризачи.
Третирането с въпросния химикал не лекува грипната инфекция, а само отслабва симптомите.
Thinkstock/Getty Images
"Микробите и DAT не предпазват от самата инфекция, но химикалът пречи на имунната система да нанесе по-сериозни поражения на белодробните тъкани", отбелязват изследователите.
По данни на Световната здравна организация в света годишните смъртни случаи, свързани с грип, са между 250 000 и 500 000.