/ ThinkStock/Getty Images
До 48 часа след първите симптоми на грипа е необходимо да се вземат медикаменти за противодействие на болестта. В протвен случай състоянието на заразения значително ще се влоши. Това каза пред радио "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година

По думите му препоръчителна е предварителната консултация с личния лекар, за да не се губи време за лечение при евентуално заразяване.

Как се киха и кашля правилно? (ВИДЕО)

"Обикновените простуди са десетина видове вируси, които засягат горните дихателни пътища. Обикновено това е хрема, сухата кашлица, възпаленията на очите, докато грипът е нещо съвсем друго. Той засяга целия организъм - грипът "сграбчва" човека в рамките на два часа. Симптомите са болки в мускулите, болки в ставите, абсолютно нежелание да се движиш, висока температура - това е много важен симптом, гърлобол, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, дразнене от светлината", изброява специалистът.
 

Доказано: пилешката супа е най-добрият лек за настинка през зимата

"Ако грипът дойде, трябва да се вземат мерки незабавно. Две са лекарствата за грип, които да ги имаме под ръка, а културният човек предварително трябва да е разговарял с личния си лекар“, коментира още проф. Кантарджиев.
 

Дарик Нюз - архив


Специалист: Отлична хигиена и силна храна срещу грип

Той съветва да бъдат избягвани вече болни от грип, да се обръща внимание на личната хигиена и честото миене на ръце, както и да се предпочита свежият въздух през затворените помещения.