Доц. Иво Христов: Украйна се превръща в „черна дупка”, която може да засмуче региона
Доц. Иво Христов: Украйна се превръща в „черна дупка”, която може да засмуче региона / БГНЕС
Доц. Иво Христов: Украйна се превръща в „черна дупка”, която може да засмуче региона
78057
Доц. Иво Христов: Украйна се превръща в „черна дупка”, която може да засмуче региона
  • Доц. Иво Христов: Украйна се превръща в „черна дупка”, която може да засмуче региона

Украйна започва да се превръща в „черна дупка", която може да засмуче целия регион, а България рискува да се окаже между два огъня - украинският конфликт и позицията на Турция, която в момента има общи интереси с Русия. Това коментира в интервю за Дарик социологът доц. Иво Христов. Той е умерен песимист за прилагането на постигнатото в Минск споразумение за примирие.

Как бе постигнато споразумението и реакциите на лидерите на страните, участвали в преговорите, прочетете тук

Според него по-скоро ще се повторят част от събитията от есента на миналата година, с опит за преподготовка на украинската армия. Ето какво още каза доц. Иво Христов в предаването на Дарик „Реактивно":

"За първи път в украинската криза се намеси европейският фактор, бих казал, несъгласувано със САЩ в една значителна степен, защото интересът на САЩ не е кризата да отшуми. Европа, като казвам Европа, имам предвид Ангела Меркел и Франсоа Оланд, разбраха, че този конфликт ще ги засегне пряко. Германия само в рамките на тази една година в резултат на санкциите е загубила 10 млрд. евро, това преките щети за германския бизнес.

Второто, което е много по-важно, един конфликт не с ниска или средна интензивност, както е в момента - например плановете за въоръжаване на украинската армия, това означава рязко вдигане на ставката. Ако това се случеше, това означаваше съвършено друг тип война, в който Америка си правеше сметката да дава парите, да дава въоръженията, а пушечното месо да го даваме ние. Това са т. нар. прифронтови държави - от Талин до Тбилиси.

Аз не съм фен на това правителство и лично на премиера Борисов, но в този случай намирам неговата позиция за изключително разумна и сдържана, за разлика от военнолюбивите изцепки на част от поверените му министри и, разбира се, разни военнолюбиви хора около президента, които вероятно са гледали война само на компютър.

Украйна може да се превърне в черна дупка, която може да се засмуче почти целия регион. Ние може да се окажем между два огъня - една страна е разгарящият се конфликт в Украйна, от друга страна - нежеланието на Турция да влезе в общата политика на атлантическия съюз и категоричния й отказ да участва в санкциите срещу Русия".

Целия разговор с доц. Иво Христов в предаването РеАктивно слушайте тук