/ iStock/Getty Images
Турският здравен министър Фахреттин Коджа каза, че най-късно до края на май Турция ще стигне до поставянето на 105 милиона дози ваксина срещу коронавируса, предаде Анадолската агенция.

"За нас е важно през април, най-късно през май да можем да приключим този процес на ваксинация", каза още министърът. Той посочи, че процесът е свързан и с доставките на ваксини, но подчерта, че особено след 15 март ще пристигнат по-големи количества ваксини.

Турция започна ваксинацията на учителите

Министърът каза, че към момента са поставени 8 милиона дози ваксина, от които близо 1,5 милиона са втора доза. Страната извършва досега ваксинацията с ваксината на китайската фирма Синовак - КоронаВак, при която интервалът между поставянето на първата и втората доза е 28 дни.

Ваксинацията срещу КОВИД-19 в Турция започна на 14 януари. Министърът посочи също, че страната ще получи на първо време 800 000 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех, от която са договорени общо 4,5 милиона дози и се полагат усилия количеството да бъде увеличено до 5 милиона.

Коджа посочи също, че турска ваксина срещу КОВИД-19 ще завърши в края на април фаза 2 на изпитания и може да премине към края на април към фаза 3. Министърът съобщи, че в Турция са започнали токсикологични изпитания на руската ваксина Спутник V, предаде ТАСС.

"Работи се също по темата за съвместно производство на руската ваксина", каза Коджа на пресконференция в Анкара.
БТА