/ БГНЕС
Хиляди излязоха днес в Берлин на демонстрация срещу расизма и за повече равенство, като образуваха човешка верига в германската столица, но спазвайки мерките за социално дистанциране, предаде Франс прес.

Германските синоптици бяха предупредили за бури в част от страната, но демонстранти се събраха и в други градове като Лайпциг и Хамбург, след като прогресисткото движение "Унтайлбар" ("Неразделни") призова за протести в национален мащаб.

Депутатката Канан Байрама от партията "Зелени", представляваща имигрантския квартал Кройцберг, заяви по този случай в Туитър, че се надява да бъде формирано "антирасистко общество, общество на социалната и климатична справедливост".

Хиляди се събраха в Париж на протест срещу расизма

Планирано бе човешката верига в столицата да се проточи от прочутата Бранденбургска врата до мултиетническия квартал Нюкьолн, минавайки през емблематичната за комунистичесикя период телевизионна кула на Александерплац.

Организаторите заявиха, че за участие са се записали 5000 души, а полицията - че се е подготвила за присъствието на 20 000 демонстранти.

Над 10 000 души се събраха в Берлин миналия уикенд, свикани от движението "Животът на чернокожите е от значение". Повод бе смъртта на чернокожия Джордж Флойд, убит в САЩ от бял американски полицай.

Същият лозунг се четеше и днес по плакати и на фанелките на митингуващите, но организаторитеп заявиха на сайта си, че исканията им отиват по-далеч.

Те настояват по-специално за по-добри условия на труд, всички да получават заплащане - включтелно мигрантите, за достъпни наеми, поддържане на правото на убежище и
рестартиране на "зелената" икономика.

Сега се решава кой ще понесе щетите от кризата, кой ще е по-силен след нея и кой ще е най-слабият, заяви движението "Унтайлбар".

Карта, качена в интернет, разпредели отговорността за отделни отсечки от веригата между различните групи - от "Зелените" до представители на гражданското общество, без да се забравят "Бабите срещу крайната десница" и младежкото движение в защита на климата.

Организаторите отправиха молба да се спазва поне триметрово разстояние между участниците, за да се намалят до минимум рисковете от разпространение на коронавируса.
"Трябва да се противопоставим твърдо на расизма, изключването и дискриминацията. Но през уикенда и през идните седмици сме длъжни да внимаваме и да се грижим един за друг", ограничавайки разпространението на Ковид-19, заяви в тази връзка преди демонстрацията кметът на Берлин Михаел Мюлер в интервю за в. "Тагесшпигел".
БТА