/ iStock/Getty Images
Студената вълна, обхванала северните части на Индия, не отстъпва и столицата Делхи е на път да регистрира температурен рекорд за най-студен декемврийски ден от 119 години, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Уличните търговци, шофьорите на авторикшите и бездомниците са увити в суитшърти с качулки и одеяла и се греят на малки улични огньове.

Най-малко 500 полета от международното летище "Индира Ганди" на индийската столица закъсняха поради гъста мъгла днес, а най-малко осем бяха отменени, съобщи говорител на управата на аеропорта.

Гъстата мъгла, която така и не се разсея цяло денонощие, създаде много затруднения за шофьорите и пътуващите с автомобили към работа в столицата и региона. Колите пъплеха едва-едва с включени светлини. На някои места видимостта спадна до нула, съобщи "Саймет Уедър" - индийска метеорологична агенция.
 


Шест души, сред които две деца, загинаха, след като кола се подхлъзна и падна в канал в столичното предградие Грейтър Нойда късно снощи, съобщи местната полиция. Според предварителното разследване инцидентът се дължи на слабата видимост поради мъглата.

Поради същата причина най-малко 30 влака от и към Делхи закъсняват, каза говорител на Индийските железопътни линии.

Сегашната студена вълна в града е най-дългата от 22 години. Термометърът в една от наблюдателните станции отчете 1,6 градуса. А днешният ден се очаква да бъде остане в статистиката като най-студеният за декември от 119 години.

Най-студеният град в Китай посреща зимата със зрелищна проява (ВИДЕО)

Метеорологичната служба издаде и предупреждение с червен код за особено силно замърсяване на въздуха в града и околния щат Хариана. Обичайният за града мръсен въздух се смесва с влагата, което още повече засилва усещането за студ, отбелязва Асошиейтед прес.

Гражданите бяха предупредени да вземат предохранителни мерки, а правителството - "необходими действия", като осигуряване на нощни приюти и дърва за огрев на бездомниците. Според преброяването от 2011 г. в Индия има 1,7 млн. бездомни хора, главно в градските райони. Те живеят на открито покрай шосетата, на тротоарите, под мостове и пешеходни надлези, на железопътни перони и на други подобни публични места.

Няколко училища в Делхи и съседните предградия Гургаон и Нойда обявиха, че ще останат затворени утре.

Според метеоролозите тези тежки атмосферни условия ще продължат и утре, включително и в новогодишната нощ, и ще бъдат последвани от дъждове и градушки в града и околностите, което може леко да смекчи студовете.




 
БТА