Червените кхмери не били лоши хора, твърди лидер на режима
Червените кхмери не били лоши хора, твърди лидер на режима / снимка: Reuters

Червените кхмери не са били лоши хора, заяви Нуон Чеа, бившата фигура номер две на режима на червените кхмери, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Това изказване Нуон Чеа, смятан навремето за идеолог на режима, направи по време на поредното заседание по делото, гледано срещу лидери на червените кхмери от специален трибунал под егидата на ООН. Дългоочакваният процес започна миналия месец с уводните речи на обвинението и на защитата на подсъдимите, припомня АП. Очаква се тази седмица съдът да насочи вниманието си върху обвиненията срещу подсъдимите за престъпления срещу човечеството и за принудително изселване.

След като червените кхмери завладяха Пном Пен на 17 април 1975 година, те започнаха да преместват насилствено около 1 милион души, дори пациенти в болници, от столицата в провинцията, като част от усилията им да създадат комунистическа аграрна утопия, отбелязва АП.

Днес съдът започна да изслушва показанията на Нуон Чеа и после ще изслуша още двама лидери на червените кхмери, бившия министър на външните работи Йенг Сари и бившия президент на Демократична Кампучия Кхиеу Самфан.

Пред съда Чеа заяви: "Не искам бъдещите поколения да интерпретират неправилно историята. Не искам хората да остават с погрешна представа за червените кхмери, които както се твърди са били лоши хора и престъпници. Нищо от това не е вярно", подчерта Нуон Чеа, цитиран от Франс прес и АП.

Той хвърли вината за геноцида в периода 1975-1979 г. на Виетнам, допълват агенциите, цитирани от БТА."Тези военни престъпления и престъпления срещу човечеството не бяха извършени от камбоджанския народ. Виетнамците бяха тези, които убиха камбоджанците", подчерта идеологът на червените кхмери.

Между 1,7 и 2 милиона камбоджанци - една четвърт от населението - загинаха по време на режима на червените кхмери, припомня Франс прес. Тези жертви бяха дадени в името на марксистката утопия на Пол Пот, който изпразни градовете, премахна валутата и образованието в училищата и обрече сънародниците си на принудителен труд до виетнамската интервенция през 1979 година, припомня Франс прес.