Българска делегация ще посети център за ядрени изследвания в Женева
Българска делегация ще посети център за ядрени изследвания в Женева / netinfo

Делегация, водена от вицепремиера и просветен министър Даниел Вълчев ще посети Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева, Швейцария. В делегацията са включени известни български физици.

Междуправителствената европейска организация за ядрени изследвания е създадена през септември 1954 година, а България е неин член от 1999 г. В момента в организацията членуват 20 европейски държави.

Персоналът на ЦЕРН в момента е 2700 души, а годишният бюджет около 600 млн. евро, който се набира от членски внос от страните-участнички и е пропорционален на националния доход.

Около 6500 са учените от цял свят, регистрирани като потребители на ЦЕРН. Откакто България е член на Европейската организация за ядрени изследвания до днес 23 учени и технически персонал от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика и СУ редовно имат достъп до участие в различни експерименти.

Отделно от това всяка година по няколко студенти от български университети идват за по три месеца в ЦЕРН за участие в летните студентски курсове и слушат лекции по физика на елементарните частици от най-изтъкнатите учени в областта.

Няколко десетки български докторанти подготвят дисертациите си в тясно сътрудничество с ЦЕРН.