/ Thinkstockphotos
36% от българите смятат, че Северна Корея ще използва ядреното си оръжие. Този резултат ни нарежда сред най-малко разтревожените страни, показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ в 14 държави, който отразява мнението на над 1 милиард души. По-малко обезпокоени от нас са само руснаците с 23%.

Бойко Борисов се тревожи сериозно от конфликта между САЩ и Северна Корея

Страните, където опасенията са най-високи са Пакистан, където 51% допускат, че Ким Чен Ун ще употреби ядрено оръжие. Следват Австрия – 49%, Австралия и Германия – 48 на сто, Великобритания и САЩ – 46%. Общо 43 на сто от участниците в сондажа вярват, че Северна Корея може да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Как реагира светът след поредния ядрен опит на Северна Корея?

Интересно е, че нивото на тревожност е значително по-високо в Япония – 45%, отколкото в Южна Корея, която е най-близо до Пхенян. Едва 35 на сто от анкетираните южнокорейци се опасяват, северната им съседка ще използва ядрения си арсенал.

Скоро: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа

В същото време едва 34% от южнокорейците са за военно решение на кризата. Позицията на южнокорейците е най-впечатляващият резултат от изследването, коментира за „Дарик“ президентът на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев. Те са най-застрашени, но заемат трезва и преобладаващо невойнствена позиция, изтъкна той.

Какво очаква Северна Корея, ако предприеме военни действия срещу САЩ?

България се нарежда и сред най-миролюбивите страни. 91% от българите са за мирно решение на кризата и едва 9 за военно. Дипломатическото решение е почти единодушното предпочитание в Русия – 96 на сто, докато в Пакистан и Япония хората са разделени почти по равно – 51% подкрепят дипломатическото решение, а 49 - военните действия. Ниското ниво на войственост е традиционно за България, посочи Кънчо Стойчев.

Ето какво може армията на Северна Корея (СНИМКИ)

Ядреното оръжие е механизмът за оцеляване на изолирания режим. Според редица анализатори Северна Корея не би използва ядрено оръжие първа. За Ким Чен Ун е важно оцеляването на режима и династията. Той е наясно, че използването на ядрено оръжие ще даде началото на война, която не би могъл да спечели. Демонстрациите на военна мощ му осигуряват и вниманието на международната общност.