Българин осъден на над 2 години затвор за обири във Великобритания
Българин осъден на над 2 години затвор за обири във Великобритания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българин беше осъден на 27 месеца затвор за кражби с взлом в британския град Уотфорд, съобщи електронното издание на в. "Уотфорд обзървър".

Цанев и негов съучастник извършвали обирите, докато хората в домовете спели.

Двамата крадци били заловени през април. Те се опитали да проникнат в къща в Уотфорд, но 62-годишната обитателка на жилището ги видяла, когато станала през нощта, за да изпие чаша кафе, и извикала полицията.

Органите на реда пристигнали на мястото, но престъпниците били избягали. Малко по-късно полицията спряла кола, в която открила двамата мъже. В автомобила били намерени лаптопи, мобилни телефони, пари, цифрова камера и други откраднати вещи.

Междувременно прокуратурата в белгийския град Лиеж е повдигнала обвинения на десетима души за организиране на международен канал за трафик на жени, които са били принуждавани да проституират, съобщи вестник "Дерниер йор". Според обвинението, ръководители на мрежата са били трима български граждани, представени като Хасан, Методи и Демир, предава БТА.

В публикацията се уточнява, че и тримата са пребивавали незаконно в Белгия, както и че сред жертвите, пристигнали от Източна Европа и принудени да проституират, има дори момиче на 15 години. Ако съдът потвърди вината на организаторите на канала, те могат да получат до седем години ефективно лишаване от свобода.

Изданието отбелязва, че задържаните постоянно се навъртали около места, където проституцията е разрешена. Мъжете непрекъснато давали нареждания на жените и ги заставяли да продължат да работят дори когато проститутките искали почивка.

Това било установено от подслушани телефонни разговори, уточнява изданието. Следователите се уверили, че уличените са контролирали жени, които се продават, също в Антверпен, Брюксел и Сен Трон. Престъпната мрежа е действала от май 2010 г. до декември 2011 година. За останалите обвиняеми прокуратурата иска наказания от 18 месеца до три години затвор.