/ iStock/Getty Images
Бившият президент на Украйна Виктор Янукович и синът му все още са обект на личните санкции, наложени от ЕС за отклоняване на средства, независимо от днешно решение на европейското правосъдие, съобщи говорител на общността, цитиран от Франс прес.

"Взехме за сведение постановлението от 9 юни на Съда на ЕС, който анулира решението г-дата Виктор и Олександър Янукович отново да бъдат включени през 2019 г. в украинския режим на санкции за отклоняване на средства", заяви Петер Стано, говорител на европейската дипломация.

Съдът реши, че ЕС е извършил "погрешна преценка", защото "не се е уверил, че украинската съдебна администрация зачита правото на защита и правото на ефективна юридическа закрила на въпросните лица в рамките на посочените наказателни процедури".

"Съветът внимателно анализира постановлението и неговите импликации, но г-н Янукович и синът му остават обект на рестриктивни мерки на ЕС въз основа на юридически актове от 2021 г. и на променено експозе на мотивите, които не са част от молбата за обжалване от 2019 г.", обясни Стано.

Украинският режим на санкции за отклоняване на средства е в сила до март 2022 г. и всяка година се преразглежда, уточни той.

Включването на Виктор и Олександър Янукович в този режим ще бъде преразгледано и за подновяване ще е необходим консенсус в Съвета, добави говорителят. Изисква се единодушие от страна на държавите членки, пояснява АФП.

Бившият украински президент и синът му са наказани със забрана за влизане в общността и замразяване на авоарите им в ЕС от 2014 г. въз основа на съдебни процедури за злоупотреби в особено голям размер, лансирани от украинските власти, припомни Петер Стано.

Разследването в Украйна не е лесно, тъй като Янукович, който живее в Русия, не сътрудничи изобщо, нито пък сътрудничи Русия, изрази съжаление говорителят. 
БТА