/ Gulliver/Getty Images
Всички се надявахме, че ще сме овладели досега пандемията, но не е така, заяви кралят на Белгия Филип в обръщението си към народа в навечерието на Нова година и предстоящите празници, предава БТА.

Той определи кризата като безкрайна. Тази година сме по-добре въоръжени срещу болестта заради ваксините, но остава дълъг път, добави държавният глава.

Кралят призова хората да не бъдат нетърпеливи и да не се обезсърчават. По неговите думи мерките, предприети от властите, са една от причините, наред с усилията на всеки, страната да продължи да върви напред. Той отбеляза извънредните усилия, полагани от здравните работници и служителите в образованието.

Държавният глава говори за промените в природата и припомни опита на Белгия от това лято с наводненията, довели до жертви и разрушения. Не можем всичко да поставим под контрол, ще преодолеем препятствията не с разделение и съмнение в другия, а с доверие и отговорно поведение, допълни той.

Словото на краля идва в ден, когато за пръв път от началото на пандемията общественото раздразнение от действията на властите срещу разпространението на ковид се разраства широко. В медиите национални експерти, които съветват управляващите от началото на кризата, открито критикуваха последните решения, свързани със затваряне на културните институции като противоепидемична мярка.

Светът посреща за втори път Коледа и Нова година под знака на COVID-19

Учените твърдят, че този подход няма с какво да помогне в момента и че занапред биха искали да присъстват на заседанията, когато се взимат решенията, за да не се импровизира от политиците с предписанията на специалистите. Същевременно киносалони и други засегнати от последните решения места за културни развлечения обявиха, че няма да изпълнят правителствените нареждания и няма да затворят от понеделник.

В последните седмици в Брюксел и други градове се състояха няколко протеста срещу разширяването на употребата на сертификатите за COVID-19 с десетки хиляди участници. В началото на следващата година се очаква белгийското правителство да обсъди въвеждането на задължителна ваксинация срещу новото заболяване - мярка, срещу която също не липсват възражения.
БТА