Американски разрушител идва към Черно море през Босфора
Американски разрушител идва към Черно море през Босфора / снимка: Guliver/Getty Images

Американският разрушител „Тръкстън” ще извърши в петък планирано преминаване на Босфора, съобщи говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

„Планирано е „Тръкстън” да пресече Босфора на 7 март. Той ще влезе в румънско пристанище”, поясни тя. На борда му се намират 300 военнослужещи.

„В съответствие с разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. относно режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите в Черно море, Шести американски флот уведоми за това Турция на 5 февруари”, добави Псаки. Според нея, това е било предвидено доста преди действията на Русия в Крим.

Преминаването на кораба през Босфора има „рутинен характер” и е свързано с участието му в съвместни учения с България и Румъния, съобщи БГНЕС.

Разрушителят „Тръкстън” потегли от гръцкото пристанище Пирея в посока към Черно море, потвърдиха от българското Министерство на отбраната. Корабът, който е част от групата на самолетоносача „Джордж Буш”, се очаква на пристанище Варна на 11 март. Той трябва да участва в планирани далече преди украинската криза учения с кораби от ВМС на България и Румъния, допълни министерството.