Африканската обиколка на Тони Блеър
Африканската обиколка на Тони Блеър / netinfo

С Африка британският премиер Тони Блеър направи подходящ избор на дестинация за последната си голяма обиколка в чужбина, пише в. "Индипендънт" във водещата си статия. През годините на своето управление Блеър успя добре да насочи вниманието към този континент - той постави Африка начело на международната програма по време на британското председателство на Групата на осемте през 2005 г., а неговата Комисия за Африка откри пътя за сериозни помощи и споразумение за опрощаване на дълговете на срещата на върха в Гленигълс, Шотландия, същата година, припомня изданието.

Но е необходимо да се отправят и някои критики - преди всичко Блеър не постигна напредък в усилията да се разбият оковите на протекционизма в международната търговия, което тежко засяга африканските фермери, пише "Индипендънт". Този неуспех се дължи най-вече на интересите на френската политическа класа и на цинизма на правителството на американския президент Джордж Буш. Това е главен пример за област, в която Блеър подхранваше надеждите, а след това не успя да ги изпълни, счита вестникът.

Подобна е историята с климатичните промени - Блеър постигна прекалено малко за активизиране на международните усилия в борбата с глобалното затопляне. Същевременно емисиите на въглероден диоксид във Великобритания се увеличават, а Африка е тази, която най-много ще пострада от последиците на един по-топъл климат, пише изданието.

Според него решаването на проблемите на континента трябва да дойде отвътре, а не отвън. Несъмнено усилията на Блеър се оказаха положителен принос и заветът му заслужава известна степен на истинска гордост. Приемниците на Блеър обаче трябва да признаят, че в момента Африка изживява дълбока промяна и че западняците имат моралното задължение да улеснят този преход, а не да налагат своите решения, посочва всекидневникът.

Повече добро отколкото зло, е равносметката на "Гардиън" за политиката на Блеър към Африка. Нигерия, Уганда, Етиопия, суданският регион Дарфур, Зимбабве и другите африканските области, на които премиерът посвещаваше своето време и енергия след идването си на власт през 1997 г., днес не са в "добра форма" за посещения. Блеър обаче заслужава похвала за това, че насочи международното внимание към континента, който премиерът през 2001 г. нарече с добилите световна известност думи "белег върху съвестта на света", пише "Гардиън". /БТА/