/ Thinkstock/Getty Images
На 4 октомври се навършват 60 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. С този космически апарат, създаден от СССР, започна усвояването на космоса от човечеството, предаде ТАСС.
 
Работата над създаване на изкуствен спътник на Земята започва в СССР в началото на 50-те години на миналия век. През 1950-1953 г. с разработването на концепцията му се занимава групата на инженер-конструктора Михаил Тихонравов.

Антарктически айсберг навлезе в открити води
 
През този период академик Мстислав Келдиш от Академията на науките на СССР проучва въпроса за извеждане на спътник в околоземна орбита. Същевременно в ОКБ-1 (Опитното конструкторско бюро 1) на Научноизследователския институт 88 под ръководството на Сергей Корольов се разработва ескизен проект за двустепенна балистична ракета, която би могла да изведе спътник в космоса.
 
През март 1954 г. конструкторите Корольов и Тихонравов се обръщат към академик Келдиш с предложение за осъществяване на идеята за създаване на спътник. Проектът е одобрен от Академията на науките на СССР.

Станция на НАСА ще проникне в короната на Слънцето
 
На 30 януари 1956 г. излиза постановление на Министерския съвет на СССР "За работата по създаването на изкуствен спътник на Земята". Документът предвижда извеждането през 1957-1958 г. в орбита на голям космически апарат с тегло 1000-1400 кг с инструменти за научни изследвания на борда му.
 
Разработването на апаратура за спътника е възложено на Академията на науките на СССР, проектирането на апарата - на ОКБ-1, а изстрелването му - на Министерството на отбраната на СССР.
 
Институтите на Академията на науките на СССР обаче не били готови да изпълнят в срок задачата, свързана с разработване на научна апаратура за спътника. Проектът бил застрашен от провал.

Кога човекът ще може да стигне до най-близките до Слънцето звезди?
 
През август 1956 г. Тихонравов предложил на Корольов, вместо летяща лаборатория, да бъде създаден в кратки срокове малък апарат, на чийто борд има единствено радиопредавател. ОКБ-1 пристъпва към създаване на космическия апарат през ноември 1956 г.
 
Първият изкуствен спътник представлява кълбо с диаметър 56 см и тегло 83,6 кг. Корпусът му е създаден от алуминиева сплав. Кълбото включва две полусфери. В едната от тях има две радиопредавателни устройства (основно и резервно), три сребърно-цинкови акумулатора, терморегулираща система, датчици на температурата и налягането.
 
Космическият апарат е оборудван с 4 антени за предаване на сигнали.
БТА