5000 полицаи засегнати от чистката след антикорупционната операция в Турция
5000 полицаи засегнати от чистката след антикорупционната операция в Турция / БГНЕС, архив

Чистката в редовете на турската полиция след извършването на полицейската операция на 17 декември, при която бяха задържани близки до правителството лица, включително синовете на трима министри, е засегнала общо 5000 полицаи досега, съобщава информационният сайт Хаберлер.

През изминалата седмица 470 полицаи в Анкара бяха отстранени от заеманите постове. Преназначения бяха извършени също в Ескишехир и Измир. С тези най-нови промени в състава на полицията равносметката от извършените досега уволнения и преназначения показва, че чистката е засегнала три хиляди полицейски служители в главните градове Анкара, Истанбул и Измир и общо пет хиляди в цяла Турция, посочва БТА.

Подобна чистка беше предприета и сред служителите на съда. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган определи антикорупционното разследване като опит за "съдебен преврат", организиран от проповедника Фетхуллах Гюлен, чиито поддръжници се ползват със значителна власт в много структури на държавата, в т.ч. полицията и правосъдието.