11 страни призоваха Обама да отмени указа, определящ Венецуела като заплаха

11 страни призоваха Обама да отмени указа, определящ Венецуела като заплаха
11 страни призоваха Обама да отмени указа, определящ Венецуела като заплаха / Guliver/Getty Images

Единайсетте страни членки на Боливарския съюз за Америка (АЛБА) призоваха американския президент Барак Обама да отмени указа, с който определя Венецуела като заплаха за сигурността на САЩ, предаде Франс прес.

На извънредна среща на върха вчера в столицата на Венецуела Каракас, свикана специално по този въпрос, страните от регионалната организация приеха декларация, прочетена от венецуелския президент Николас Мадуро, в която настояват за "незабавно спиране на тормоза и агресията" на Вашингтон срещу Венецуела.

"Венецуела "не представлява заплаха за никоя страна, защото е солидарна държава, която изрази желанието си да си сътрудничи с народите и правителствата от региона", се казва в декларацията.

В групата АЛБА участват Куба, Боливия, Еквадор, Никарагуа, Доминиканската република, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Гренада, Антигуа и Барбуда, Сейнт Кристофър и Невис. Преди АЛБА 12-те страни от Съюза на южноамериканските държави УНАСУР в края на миналата седмица в Кито поискаха анулирането на санкциите на Вашингтон срещу венецуелски служители и ги окачествиха като намеса във вътрешните работи на страната.

Източник: БТА