/ Guliver/Getty Images
Хилари Клинтън навърши 70 години на 26 октомври.

По този повод руският в. "Ведомости" припомня десет от ярките изказвания на бившата първа дама на САЩ и кандидат за президентския пост през 2016 г., когато загуби изборите от сегашния господар на Белия дом Доналд Тръмп.
 
Тайните на Хилари Клинтън, които нямат нищо общо с политиката

"Предполагам, че можех да си остана вкъщи, да пека питки и да пия чай. Но реших да се реализирам в тази професия, с която се захванах още доста преди моят мъж да стане политик", каза Хилари Клинтън в началото на 90-те години като отговор на обвиненията по адрес на съпруга й Бил, че й е оказвал незаконно съдействие в нейната юридическа практика (цитатът е по Time). По това време Бил Клинтън беше губернатор на щата Арканзас.
 
"Ако искам да изместя някоя статия от първа страница, просто си сменям прическата", каза Хилари Клинтън през 1995 г., когато беше първа дама на САЩ (цитат по New York Times).

Хилари Клинтън откровена за "тъмните дни" от брака си с Бил  

Guliver/Getty Images


"Бях готова да извия врата на Бил! Наложи ми се едновременно да ненавиждам мъжа си и да поддържам президента", така Хилари Клинтън коментира през 90-те години скандала с изневярата на нейния съпруг (цитат по NYT). По това време той беше президент.
 
"Необходимо е … екстремистите да бъдат отделени от хората, които се присъединяват към тях не по убеждения, а поради отчаяние", заяви Хилари Клинтън през април 2009 г., когато беше държавен секретар на САЩ (цитат по "Интерфакс").В този момент тя поддържаше идеята за преговори на афганистанските власти с умерените лидери на талибаните.
 
През 2016 г., участвайки в президентската надпревара от страна на Демократическата партия, Хилари Клинтън зарадва привържениците си с шега. "Най-странната ми черта - това е че никога не се потя", така тя отговори на въпрос на журналист от Buzzfeed. "Вие, момчета, на първо място трябва да разберете, че в действителност аз даже не съм човешко същество", предаде думите й агенция "Блумбърг".
 
Путин отрича да разполага с компрометираща информация за Тръмп (ВИДЕО)

През септември 2017 г. Хилари Клинтън призна, че лошо се е разбирала с Путин. "Нашите отношения отдавна се развалиха. Путин не уважава жените и презира всички, които му се противопоставят, така че аз станах двоен проблем. След като разкритикувах неговата политика при една ситуация, той заяви пред журналисти, че „с жените е по-добре да не се спори", а след това ме нарече слаба и се пошегува, че е "възможно слабостта да не е най-лошото качество на жените", разкри тя мнението си (цитатът е по Washington Examiner).
 

Guliver/Getty Images

Тръмп пусна в Twitter подигравка с Хилари Клинтън

"Повече няма да се кандидатирам на избори. Но не съм приключила с работата в политиката, доколкото действително вярвам, че на карта е поставено бъдещето на нашата страна", заяви тя в интервю пред CBS News през 2017 г.
 
"В съвременния свят има малко проблеми, които САЩ могат да разрешат сами, но още по-малко са проблемите, които може да бъдат решени без САЩ. Всичко, което съм направила и видяла, ме убеди, че Америка си остава „незаменимата нация". Освен това съм убедена, че нашето лидерство не е даденост. Необходимо е то да бъде заслужено с всяко ново поколение", каза Клинтън (цитат по ТАСС).
 
Предизборният щаб на Хилари Клинтън е платил за досие с компромати за Тръмп

"Доналд Тръмп не е изобретил сексизма, и неговото влияние върху нашата политика излиза далече извън рамките на тези избори. Това прилича на планета, която астрономите все още точно не са открили, но знаят, че съществува, доколкото могат да видят влиянието й върху орбитите и гравитацията на други планети. Сексизмът всеки ден оказва влияние върху нашата политика и нашето общество - както прикрито, така и явно", каза тя по време на предизборната кампания (цитат по ТАСС).
 
"Имам милион идеи. Тази страна не може да си ги позволи", каза Хилари Клинтън по време на предизборната кампания през 2007 г. (цитат от книгата на Лиза Рогак "Какво стана").
БГНЕС