/ БГНЕС
Предизборният щаб на кандидатката за президент на САЩ Хилари Клинтън и Националният комитет на Демократическата партия са финансирали фирмата за политически изследвания "Фюжън Джи Пи Ес" (Fusion GPS), създала досие с обвинения за връзки между президента на САЩ Доналд Тръмп и Русия, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Хилари Клинтън упреква себе си, ФБР и Русия за загубата на президентските избори

Споразумението, за което съобщи първо в. "Вашингтон пост", е било договорено с посредничеството на адвокат на предизборния щаб и Националния комитет, съобщава анонимен източник, запознат със случая. Адвокатът Марк Елиас не е отговорил на искането за коментар.

Тръмп: Твърденията за руска намеса в американските избори са "пълна измислица"

Първоначално съставянето на досие с компрометиращи Тръмп материали е започнало по поръчка на поддръжници на Републиканската партия на САЩ, недоволни от решението му да участва в първичните избори. "Фюжън Джи Пи Ес" привлякла към задачата Кристофър Стийл, ръководител на лондонската фирма "Орбис бизнес интелиджънс", в която работят бивши британски разузнавачи.

Хакери от руското военно разузнаване опитали да проникнат в компютърни системи за изборите в САЩ?

Републиканската партия престанала да финансира разследването през април 2016 г., след като станало ясно, че Тръмп е най-вероятният кандидат за президент на Републиканската партия. Тогава инициативата поели демократите, които сключили с фирмата споразумение за финансиране. "Фюжън Джи Пи Ес" е получавала парично възнаграждение до деня преди изборите.

Путин отрича да разполага с компрометираща информация за Тръмп (ВИДЕО)

Очаква се разкритията да подсилят оплакванията на Тръмп, че досието е политически мотивиран списък с опетняващи го твърдения, отбелязва АП. 
БТА