Паник атаките са едно от най-често срещаните състояния, които човек изпитва в сблъсък с прекомерен стрес, тревожни моменти и нерешими конфликти. Те започват като слабо неразположение и в течение на времето се усилват. Симптомите на настъпваща паник атака са толкова различни, колкото и хората, които страдат от нея. И все пак има един набор от най-често срещани симптоми, които характеризират най-точно състоянието „паник атака“.

Много често хората се оплакват от чувство на задух, сърцебиене, прилошаване, виене на свят, лека дезориентация, шум в ушите, изтръпване на крайниците, необясним пристъп на страх и дори чувство за приближаващ фатален край. Разбира се, далеч не всички паник атаки се случват така интензивно и в много от случаите те преминават по-леко и за няколко минути.

След преминала паник атака у човек остава чувството на безпокойство и страх, че е възможно отново да се повтори. Ето защо колкото и да ви уверяват лекарите, че паник атаките не застрашават по никакъв начин живота на хората, много често лекарите предписват антидепресанти.

Лекуват ли се напълно паник атаките?

Има еднозначен отговор на този въпрос и той е: Да, лекуват се. Първата препоръка е консултация с психотерапевт, които да помогне на страдащия да открие първопричината за своето състояние и да работи върху нейното отстраняване. Много често периодът за лечение е два до три месеца или може да достигне до година, взависимост от състоянието на човека и качеството на изградената връзка между страдащия и неговия психотерапевт.
Разбира се, преглед при психиатър също е препоръчителен. При по-сериозните състояние се предписват антидепресанти за по-кратък или по-дълъг период на лечение.

Широко разпространено е схващането, че антидепресантите потискат симптомите на страхова невроза, но при по-леките случаи има и природни лекове, които в по-голяма или по-малка степен също могат да повлияят на естествения химичен баланс на мозъка, при което тревожното състояние е вероятно да отстъпи.
В България виреят над 3000 вида лечебни растения. Една част от тях помагат за успокояване на нервната система. Можете да ги взимате под формата на чай или като билкови хапчета. Най-известната формула от билки е мента, глог и валериан. Други популярни билки, които действат добре на нервната система са маточина, лимонова трева и жълт кантарион. Хубавото на билките и билковите чайове за успокоение, е че не предизвикват пристрастяване и използвани разумно, се наблюдава понижаване на нивата на тревожност и стрес в организма. Това води след себе си и до все по-редки пристъпи на паника и страх.

Друга хранителна добавка е екстрактът от коноп. В България той е познат под името конопено масло или CBD масло. Неговата продажба и консумация е напълно законна и разрешена в България. Името му се свърза с психотропното вещество индийски коноп, но по състав, свойства и предназначение, той е различен. Конопеното масло няма психотропно действие, но се вярва, че има широк спектър от състояния, за които е полезно и силно препоръчително. В здравните форуми изобилстват споделяния от хора, че конопеното масло е облекчило както тежки състояния на Паркинсон, диабет, рак и лечение с химиотерапия, така и по-леки. Има данни, че се използва като вид аналгетик и седатив.

Макар десетките споделяния за ползите на хранителната добавка от конопено масло върху тревожността и паническите атаки, все още не можем да посочим официални български източници, които да потвърждават това.