Ройтерс: Българите наказаха управляващите социалисти
Ройтерс: Българите наказаха управляващите социалисти / снимки: DarikNews

Българската дясноцентристка партия ГЕРБ спечели най-много места на днешните парламентарни избори в България с обещанията да се справи с корупцията и да оздрави икономиката, ударена от световната икономическа криза, съобщава Ройтерс, като се позовава на данните от екзит пола.

Ръководената от бившия бодигард и сегашен кмет на София Бойко Борисов ГЕРБ получава мнозинство в 240 местния парламент, съобщава Ройтерс. Българите заявяват, че са гневни на досегашното правителство за това че не успя да сложи край на безнаказаността на политиците и криминалните босове, които превърнаха страната в черната овца на ЕС, коментира агенцията. Тя припомня, че миналата година бившата комунистическа страна, която се присъедини към ЕС през 2007 г., загуби над половин милиард евро средства от еврофонсовете като наказание за корупцията.

Говорещият без заобикалки, Борисов, наричан Батман, като измисления супергерой заради увлечението си към екшъна, спечели сърцата на много българи, уморени от продължилите две деситилетия бавни реформи, допълва Ройтерс. Изглежда, че ще имаме силно дясноцентристко правителство", заяви пред репортери председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от Ройтерс.

Новото правителство трябва да предприеме бързи действия, за да предотврати нови санкции на ЕС, което е изключително необходимо на зависимата от пари в брой икономика на страната, и да привлече инвеститори, много от които избягаха от България тази година, допълва агенцията.

50-годишният Борисов е вероятно следващият премиер на балканската страна, отбелязва Ройтерс. Ето някои факти за него.

Политически роли:

Бившият огнеборец и бодигард на политически величия като комунистическия диктатор Тодор Живков и бившият цар Симеон Сакскобургготски Борисов беше назначен на важната позиция на главен секретар на вътрешното министерство след идването на власт на правителството на Симеон през 2001 г.

През 2005 г Борисов подава оставка от поста заради конфликт с вътрешния минситър на управляващите социалисти и по-късно същата година спечели местните избори за кмет на София.

Година по-късно, откровено говорещият Борисов създаде дясната партия ГЕРБ, за да се бори с това, което той нарече корумпираният и провалил се политически елит.

Биографични детайли:

Борисов е роден на 13 юни 1959 г. Баща му е пожарникар, майка му учителка в детска градина в Банкя, малък курортен град близо до София. Дядо му, кмет на Банкя, е убит от комунистите през 1944 г, когато идват на власт. Борисов напуска полицията, след като комунистическото правителство се срина рпез 1989 г. и две години по-късно създаде частна охранителна фирма.

Наречен е "Батман", на името на измисления супергерой поради стремежа си към действие. Борисов спечели сърцата на много българи със своя "мачистки" стил и уличен език.

Борисов има черен пояс по карате и е запален играч на тенис и футбол.
Борисов се разведе през 1988 г и оттогава се появява пред обществото с дългогодишната си приятелка, банкер. Има една дъщеря.

Българите, мечтаещи да избегнат последствията от икономическата криза и да се сложи край на безнаказаната корупция, гласуваха доверие на дясноцентристката опозиционна партия ГЕРБ на изборите, предаде Ройтерс.

Ръководената от ГЕРБ коалиция идва на власт по време, когато репутацията на България е ниска поради проблеми с корупцията и края на основаващия се на кредити икономически бум. Тези проблеми поставиха мрачни перспективи пред балканската страна само 2 години и половина след присъединяването й към ЕС, припомня агенцията. Очаква се ГЕРБ да получи 115-117 места. Ето какво означава този резултат за страната според Ройтерс:

- ГЕРБ, ръководена от софийския кмет Бойко Борисов, ще има нужда от коалиционен партньор за формирането на стабилно правителство.

- Най-вероятният партньор е съюз на десни партии, известен като Синята коалиция, обяснява Ройтерс. Преди изборите и двете партии заявиха, че са готови да управляват заедно.

- Лидерите на Синята коалиция заявиха след излизането на екзитполовете, че "протягат ръка на ГЕРБ". Представителите на ГЕРБ съобщават, че очакват официалните резултати, преди да вземат решения за партньорство.

- Борисов, 50-годишният бивш бодигард, влязъл в политиката, се издигна с обещанието да изчисти имиджа на страната и да изпрати корумпираните чиновници и престъпните босове зад решетките.

- Очаква се ГЕРБ да започне дългоочакваната съдебна реформа, въпреки че наблюдателите и дипломатите казват, че в програмата й няма конкретни предложения.

- Борисов обеща да разпореди на прокуратурата да разследва обвиненията за злоупотреби от министри и висши чиновници в напускащата коалиция, ръководена от социалистите. Досегашните управляващи са широко критикувани за некомпетентност и прекалено мек подход към престъпността.

- Това се смята за важен тест за неговата решимост за борба с корупцията, заедно с всякакви реакции на бъдещи обвинения към чиновници от собствените му редици.

- Демонстрацията на силна решимост за налагане на върховенството на закона и бързото прочистване на администрацията ще даде сигурност на ЕС и би трябвало да предотврати бъдещи санкции. Някои страни, включително Холандия, искаха прилагането на още наказателни мерки спрямо България, след като Брюксел спря над половин милиард евро помощи миналата година.

- Неуспехът да се предотвратят санкциите може да означава, че България ще стане вносител в бюджета на ЕС.

- Възможни резултати са и политическа изолация в самия международен блок, криминализацията на цели сектори от икономиката и повишаване на популярността на крайнодесните партии, проповядващи евроскептицизъм.

- Изпращането в затвора на олигарсите и заподозрените престъпни босове, някои от които се явиха на изборите като кандидати, за да получат временен имунитет, ще бъде друг тест за решимостта на ГЕРБ да прекъсне връзките между политическите партии и сенчести корпоративни интереси.

- Училите на запад икономисти и юристи, които Борисов привлече в ГЕРБ, за да докаже, че партията му може да предложи нови лица, ще поемат управлението на икономиката. Симеон Дянков, старши икономист в Световната банка, се очаква да бъде следващият финансов министър.

- Икономическият екип обещава бързо да ревизира бюджета, да намали разходите и да избегне изпадането във финансова криза. ГЕРБ обещава да започне преговори с МВФ, за да вдъхне сигурност на инвеститорите.

- Споразумение с МВФ може да принуди ръководеното от ГЕРБ правителство да вземе непопулярни мерки като намаляване на заплатите в обществения сектор, което ще намали популярността му по време, когато безработицата нараства поради глобалната криза.

- Икономическият екип на ГЕРБ заяви, че ще премахне някои министерства и ще слее други, за да намали броя на държавните служители, да повиши ефективността им и да намали разходите.

- Обвързването на българската валута с еврото може да бъде изложена на риск ако новото правителство не успее да намали разходите и да привлече чужди капитали. Това може да увеличи натиска за девалвация на валутата. Трябва да се отчитат и външните фактори, особено ако Латвия девалвира националната си валута.

Твърдолинейният кмет на София Бойко Борисов, бивш бодигард, притежаващ черен колан по карате, и неговата дясноцентристка партия ГЕРБ спечели най-много гласове на парламентарните избори в България, пише АФП. Но с получените 38,5%-41,8% от гласовете, според данните от екзит пола на четири социологически агенции, Борисов не успява да спечели абсолютно мнозинство, поради което ще бъде трудно да сформира правителство, отбелязва агенцията. С едва набола коса, набито телосложение и имидж на мачо Борисов е един от най-популярните фигури в страната от години дори преди да създаде партията си през 2006 г. 50-годишният бивш пожарникар сам се е издигнал до сегашното си положение и е горд от израстването си. Син на полицай и начална учителка, Борисов е учил за пожарникар в полицейската академия в София. През 1991 г. той създава собствена охранителна фирма и охранява бившия комунистически диктатор Тодор Живков, свален от власт през 1989 г. В средата на 90-те години Борисов стана бодигард на бившия цар Симеон Сакскобургготски, който се завърна в България след 50 години изгнание. Работата за двамата му помага да "разбере историята и механизмите на властта", споделя самият Борисов в интервю пред АФП миналата седмица. След като Национално движение Симеон Втори /НДСВ/ спечели голяма победа на изборите през 2001 г. Сакскобургготски направи Борисов генерален секретар на МВР.

Открития му начин на говорене и готовността му да се появява лично на големите местопрестъпления увеличиха популярността му и през 2004 г. той получи най-високия чин в полицията - генерал-лейтенант. Година по-късно той напуска вътрешното министерство и се кандидатира като независим кандидат за кмет на София на местните избори в столицата, които печели. Той беше преизбран за кмет за нов четиригодишен мандат през ноември 2007 г., но трябва да се откаже от поста, ако бъде избран за премиер, отбелязва АФП. Времето като кмет на София беше белязяно от провала му да изпълни предизборните си обещания да реши кризата с боклука в София и безкрайните спорове с премиера Сергей Станишев и неговото правителство, коментира агенцията. Дори след като замени генералската униформа с костюма на политик Борисов запази имиджа си на разбивач на женски сърца, който два пъти му донесе титлата Мъж на годината през 2002 и 2006 г. Той създаде опозиционната си партия главно благодарение на популярността, която си спечели като остър критик на настоящото управление, като по този начин накара хората да го почувстват един от тях, отбелязват анализатори. Силният икономически екип, воден от анализатор от Световната банка, и програмата, включваща антикризисни мерки, допълнително увеличиха неговата популярност и тази на партията му ГЕРБ, допълват анализаторите. Въпреки че ГЕРБ спечели най-много гласове на днешните избори с голяма преднина пред социалистите, които получиха едва 17,1%-18,5% по данни от екзит половете, липсата на абсолютно мнозинство ще принуди Борисов да търси съюзници, за да сформира коалиционно правителство, въпреки че открито изразява скептицизъм относно споразуменията за поделяне на властта.

В интервю пред АФП Борисов заяви, че се нуждае от мнозинство, за да осъществи радикални промени, необходими за преобръщане на статуквото. Партньор с малък брой места в парламента може да опита да изнудва по-големия си съюзник, допълва той. Борисов, който запази имиджа си на човек от народа и бивш ръководител на борбата с престъпността, обеща да изчисти България от корупцията, да възстанови доверието на Брюксел в най-бедния член на ЕС и да убеди Европейската комисия да деблокира субсидиите в размер на милиони евро за страната, които миналата година бяха замразени заради опасения за злоупотреби.

Водената от Бойко Борисов опозиционна партия ГЕРБ е на път да спечели мнозинство на българските парламентарни избори, предаде "Ал Джазира". Агенцията цитира данните от екзит половете, според които се очаква ГЕРБ да спечели 117 места в 240-местния български парламент, срещу 39 места за управлявалите досега социалисти. Въпреки това на партията вероятно ще се наложи да сформира коалиционно правителство. Очаква се 4-процентовата бариера да преминат общо 8 партии, което ще затрудни сформирането на коалиция.

"Ал Джазира" цитира изказването на президента Георги Първанов, който призова ГЕРБ и социалистите да сформират коалиция от лявата и дясна част на политическото пространство в името на стабилността на страната. Борисов е базирал кампанията си върху обещанието да накаже корупцията в най-бедната страна на ЕС, подчертава агенцията.

Поне петима души са били арестувани в навечерието на изборите за купуване на гласове. Получени са още 100 сигнала, МВР е започнало разследване на 15 от сериозните случаи. Сегашното социалистическо правителство е обвинявано, че не е подобрило качеството на живот в страната. Въпреки, че заплатата на българите се е повишила до 420 американски долара, тя остава най-ниската в 27-членния Европейски съюз, завършва "Ал Джазира".

Дясната опозиционна партия спечели парламентарните избори в България с голяма преднина пред опетнената заради корупция управляваща социалистическа коалиция, съобщава Асошейтед прес, като се позовава на данните от екзитполовете. Агенцията цитира данните на агенция Алфа Рисърч, според които Граждани за европейско развитие на България /ГЕРБ/ с лидер кмета на София Бойко Борисов печели 38,5% от гласовете на избирателите. На второ място са социалистите с 18,4%, а техният коалиционен ДПС получи 13,5%. Ултранационалистите от "Атака" са на четвърто място с 9,2%, следвани от "Синята коалиция" със 7,5%.

"Това е сериозва победа за дьсноцентристките партии", цитира агенцията говорителят на "Синята коалиция" Петър Москов. "Това е голямото завръщане на десните партии и сериозен наказателен вот за досегашната управляваща коалиция", допълва той. Не е ясно обаче дали партията на Борисов ще има достатъчна подкрепа, за да спечели абсолютно мнозинство, посочва Асошиейтед Прес. Въпреки че правителството на Сергей Станишен постигна приемането на България в ЕС през 2007 г., то беше сериозно критикувано заради провала си да се справи с корупцията и да подобри живота на 7,6-милионното население на България, коментира агенцията.

България е най-бедната страна в 27-членния ЕС със средна месечна заплата от 300 евро /420 долара/. Най-малко 700 000 млади и образовани българи напуснаха страната през последните две десетилетия, за да потърсят по-добри възможности за работа и по-висок стандарт на живот, припомня АП.

"Гласувах за промяна в тази страна, защото искам да остана и да работя тук, а не в чужбина", заяви 22-годишният студент по икономика Петър Антонов, цитиран от агенцията. Миналата година ЕС замрази средства за милиони евро за страната заради твърденията за корупция, толерирана от ръководеното от социалистите правителство, което от своя страна беше раздирано от скандали, коментира Асошейтед Прес. За сметка на това партията на Борисов обеща да вкара в затвора корупмирани държавни служители и криминални босове, посочва агенцията. Тя отбелязва, че за изборите са били изпратени наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които утре ще оповестят своя доклад.

Започнали са разследвания и са заведени 15 дела заради твърдения за купуване на гласове от двете основни политически партии по време на изборите за Европейски парламент миналия месец, цитира АП информация на полицията. Тренсперънси Интернешънъл съобщи, че 16,4% от гласовете на изборите за ЕП в България са подозрителни. Агенцията цитира информация на полицията, че вчера са били разследвани 50 сигнала за купуване на гласове преди днешните избори, като по две от тях е задействано наказателно преследване. 

Дясноцентристката опозиция доминира след днешните парламентарни избори в България, нанасяйки поражение на социалистическата коалиция на премиера Сергей Станишев, това сочат данните от екзит пола, коментира ДПА. Партията на софийския кмет Бойко Борисов, ГЕРБ обяви, че печели 106 депутатски места от 240-членния парламент, като така правителството на Станишев заплати за неуспешната борба с корупцията и икономическия спад, само 18 месеца след като вкара страната в Европейския съюз. Злоупотребите с европейските фондове, принуди Брюксел да замрази или прекрати 1 млрд. евро финансови средства за България през последната година, коментира още агенцията.

Парламентарните избори в България печелят поддръжниците на по нататъшното интегриране на страната в европейските структури. Това показват първите резултати от екзит пол проучванията. Според тези данни първото място е за партия "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ), водена от кмета на София Бойко Борисов, която според социолозите получава 117 места в парламента. Отчитайки, че в парламента влиза още една дясна политическа формация - "Синята коалиция", то опозицията напълно може да разчита на формиране на нов кабинет, коментира РБК.

Според първоначалните резултати от екзит пол проучването консервативната партия ГЕРБ е на път към своята изборна победа в България, но не успява да постигне абсолютно мнозинство. Предварителните резултати сочат, че партията на кмета на София, Бойко Борисов печели 41% от вота, което й дава 117 депутатски места в 240-местния парламент, коментира на електронната си страница "Евронюз". Социалистите на досегашния премиер на страната Сергей Станишев се очакват да вземат само 39 места, като изглежда по този начин те наказват партията заради недовършените икономически реформи и неуспеха в борбата с патологичната корупция.

(БГНЕС)