Защо е важно децата да прохождат рано?
Защо е важно децата да прохождат рано? / ThinkStock/Getty Images

Бебетата, които прохождат до 18-месечната си възраст, са с по-здрави кости като тийнейджъри, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от ЮПИ.

Те могат да допринесат да се идентифицират пеленачетата, които са с увеличен риск от остеопороза и костни фрактури по-късно през живота си.

"Резултатите са интригуващи, защото показват как активността в ранна възраст може да повлияе върху здравината на костите дори 16 години по-късно", заяви ръководителят на изследването д-р Алекс Айрланд от Института за здравни грижи в Манчестър.

"Смятаме, че по-яките мускули могат да се използват като своеобразни маркери в тази насока. По-голямата активност ги укрепва, а това увеличава прилаганата от тях сила върху костите, докато ходим, бягаме или скачаме. По този начин костите стават по-здрави с възрастта", добави той.

Учените проучили данни за над 2300 души, родени през 90-те години на миналия век. Те оценили активността на участниците, когато те били на 18-месечна възраст.

Изследвали също размерите, формата и минералната плътност на тазобедрената става и пищяла, когато участниците били на 17-годишна възраст.

Ходенето, бягането и скачането поставят под напрежение костите, като ги правят по-плътни и следователно - по-здрави, установиха учените. Малките деца, които рано прохождат са с по-големи мускули и ще могат да се подлагат на големи физически натоварвания, когато пораснат.

Предишни изследвания установиха, че с вариациите в големината на мускулите са свързани около 50 на сто от различията в здравината на костите до 17-годишна възраст.
Ранната физическа активност и упражненията имат по-голям ефект върху здравината на костите у мъжете, отколкото у жените, отбелязаха учените.

Източник: БТА