Първите шест часа след инсулт са жизненоважни
Първите шест часа след инсулт са жизненоважни / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Първите три до шест часа след настъпването на инсулт са изключително важни за бързото възстановяване на пациента. Това съобщи пред Дарик неврологът д-р Вълчо Найденов, който е един от най-добрите лекари на Пловдив от едноименната кампания. По думите му методите за лечение на инсултите у нас са сравними с тези в чужбина. Проблем обаче е бавното придвижване на пациентите до болниците. В чужбина има специални екипи на спешна помощ, които са обучени бързо да реагират, когато става дума за случай на инсулт, допълни д-р Найденов.

Сред симптомите са нарушен говор, изтръпване на крайник, внезапно появил се световъртеж, изкривяване на устен ъгъл. Голяма част от исхемичните инсулти се случват рано сутринта. Хората се събуждат с част от тези симптоми, но решават, че „лошото” е отминало. Точно тогава трябва да потърсят специалист, за да не се стигне до по-тежки усложнения, посъветва д-р Найденов.

В последните години възрастовата граница при инсултите спада. Все повече са пациентите между 25 и 40 години, при обичайните за заболяването 60-70.Хората с високо кръвно и холестерол, както и неправилни хранителни навици са потенциално рискови, обясни д-р Найденов.

За съжаление у нас рехабилитацията на пациентите с инсулт не е добре уредена. Полезен вариант би била една болница за долекуване, където хората да имат индивидуална програма с кинезитерапевт, но да бъдат и под непрекъснато лекарско наблюдение, посочи д-р Найденов.

Относно главоболието и неговото неутрализиране неврологът бе категоричен, че не трябва да се пристъпва към самолечение. Понякога медикаментите не само не помагат, но и усилват симптомите на болката, а човек привиква към тях. Невинното главоболие може да бъде симптом за по-сериозни нарушения на здравето и затова е необходима консултация със специалист, подчерта д-р Найденов. 

Неврологът д-р Вълчо Найденов е отличен като един от 129-те най-добри лекари на Пловдив в едноименната кампания на Дарик радио. В нея специалисти от 13 големи болници в града трябваше да гласуват за това на кои колеги по специалност биха доверили живота и здравето на близките си.