Откриха праисторически град в археологическия комплекс Провадия-Солницата
Откриха праисторически град в археологическия комплекс Провадия-Солницата / снимки: БГНЕС

Учени са открили необичайно погребение в некропола край най-стария солодобивен център в Европа - „Провадия-Солницата”, съобщи ръководителят на археологическия екип проф. Васил Николов. В единия от разкритите досега 18 гроба е намерена само горната част на тяло (до таза), разказа специалистът. По мнението му е погребана само тази част на тялото, тъй като изкопаният гроб е с малки размери. Човекът е бил с добър статус, тъй като е погребан с почести, посочи той.

„Това са 400 кв.м, на които проучваме Некропола, който е около 5 декара. Това е най-късният период на обитаване на Некропола на градския център Провадия-Солницата. Това са гробовете, няма злато, но имаме много керамични съдове. Може би това е вече времето на частично обедняване, след като започват да излиняват солените извори”, заяви проф. Николов.

Той показа тройния гроб на майка, доста едра жена около 30-годишна с две деца, които са 4-5 годишни.

„До този гроб има друг на разчленен труп, от който са само средната част от коленните стави до корема, не е ясно защо е така. Всички тези гробове са от 4300 или 4200 г. пр.Хр. Това е последният етап на късния халколит, това е и краят на Варненския некропол. За първи път тук е открит разчленен труп с отрязана част над таза и е погребана само тази част. Не сме сигурни дали само това е погребано, защото гробната яма е малка. Погребан е този човек и то с почести, бил е с висок социален статус”, поясни професорът.

„В гроба има керамични съдове, тях сме ги върнали за реставриране. Има медна двуспирална игла над главата си, което означава, че той е бил свързан с култа към Богинята-Майка, тя има такъв кок. Мъжете с висок социален статус са имали кок с игла. Всичко, което сега носят жените е минало с обратен знак при тях, като украшение са го носели мъжете като белег на висок социален статус”, разясни още проф. Николов и посочи, че „след това християнството прави всичко това, за да го унищожи, както знаете Богинята-Майка е станала баба Яга”.

Проф. Николов смята, че съседното праисторическо селище е най-старият укрепен праисторически град в Европа. Той е датиран около 4700 година пр.Хр. Това е най-старият солодобивен център в Европа и е първият с укрепителни системи, според Васил Николов. Според изчисленията на екипа в града са живеели максимално около 300 души. Жилищата в крепостта са били двуетажни.